Тимът на Астън Вила е първият отбор, класирал се официално на 1/2-финалите за Купата на Лигата в Англия през сезон 2019/20. Това стана, след като бирмингамци надвиха сборен отбор на част от състава до 23-годишна възраст и юношите на европейския клубен шампион – Ливърпул, с 4:0 на своя „Вила Парк”. Учудващо или не, с оглед резултата, то мърсисайдските футболисти играха по повече от добър начин при визитата си на „виланите” и дори направиха половин дузина страхотни положения, но стражът Орян Ниланд или късметът възпираше тима, воден от мениджъра на отбора до 23-години – Нийл Критчли.

Известен факт е, че Ливърпул бе в състав, изграден само от млади играчи, тъй като отборът има ангажимент към Световното клубно първенство, след като спечели своята шеста европейска титла в края на миналия сезон. Четири от головете за Астън Вила дойдоха през първата част, след като Конър Хърихейн откри в 14-ата минута, а Морган Бойс си отбеляза автогол три по-късно, за да последват два гола на Джонатан Коджия (37’ и 45’). В последните секунди на добавеното време пък резервата Уесли вкара гол, за да оформи крайното 5:0.

Безспорен факт е, че средната възраст на тима, воден от Нийл Кричли е, че средната възраст е едва 18 години и три месеца, а най-възрастният бе капитанът Педро Чиривея, който е на 22-годишна възраст. Тя спадна още повече, след като Риан Брюстър е аут от дуела, след като лекува травма. Както се очакваше, Ливърпул бе с изцяло променен тим. Тони Галахър, Айзък Кристи-Дейвис, Луис Лонгстаф, Морган Бойс и Томас Хил направиха своя дебют за мърсисайдци.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📋 Tonight’s #CarabaoCup line-up 🆚 @avfcofficial... #LFC #LiverpoolFC #Liverpool #AVFC

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

За Астън Вила, само Хенри Ланзбъри запази мястото си от съботната загуба с 0:2 от Шефийлд Юнайтед. Орян Найланд застана между гредите, докато Джеймс Честър и Конър Хърихейн се завърнаха на терена след лекуване на контузии.

Дийн Смит все пак се беше застраховал и на пейката, като там бяха играчи като Джон МакГин и Джак Грийлиш, Уесли и Ел Гази.

Ливърпул стартира безстрашно гостуването си на "Вила Парк", след като в първите минути на срещата не се притесняваше да владее топката и да пресира опонента, но до опасности пред вратата на Орян Найланд не се стигна. Първият удар дойде в деветата минута, с.лед като Найлайнд сбърка при изнасянето, а топката отиде в Хърби Кейн, който стреля, но много неточно. Доминацията на Ливърпу продължи, след като Нарви Елиът в десетата минута отправи мощен удар с левия крак по диагонала край Нийл Тейлър, но Найланд се намеси. След десет минути игра стражът на Вила направи достатъчно, за да спаси "виланите" да не губят в резултата, след като остана очи в очи с Хърби Кейн и изби топката с крак. Последва удар на Елиът по диагонала, но неточен.

53 снимки

След 14 минути игра статично положение „отключи” отбраната на Ливърпул, след като Конър Хърихейн центрира силно топката отдясно, а Коджия понечи да играе с нея, но не успя, което обърка Куивийн Келехър и Вила откри – 1:0. Попадението разколеба играта на Ливърпул, а Ахмед Ел Мохамади центрира топката отдясно, след като египтянинът подаде топката към дузпата, но Морган Бойс сложи крака си, а това прати топката към вратата на Келехър, който не успя да се намеси – 2:0 за Вила.

Ливърпул отговори с удар на Ки-Яна Хувър, но топката рикошира и излезе в ъглов удар. Колеблива игра в защита в 37-ата минута от Ливърпул доведе до трети гол за Астън Вила. В средата на терена дойдоха две последователни грешки на Сеп ван ден Берг, след което Джонатан Коджия бе изведен зад гърба на защитата на мърсисайдци и с финес преодоля Куивийн Келехър – 3:0. Астън Вила вкара четвърти гол в последната минута на първото полувреме, след като Джонатан Коджия завърши атаката. Хота Пелетейро комбинира вляво за Ел Мохамади, който центрира, а пред Сеп Ван Ден Берг, Коджия матира Келехър. 

Хърби Кейн отново имаше шанс да се разпише в мача, след като засече отправен удар към вратата на Найланд, но норвежецът направи великолепно спасяване, опазвайки вратата си суха. След един час игра Куивийн Келехър предотврати хеттрика на Джонатан Коджия, който излезе сам срещу него. Нападателят бе покрит от бранители на Ливърпул и стреля с десния крак, но с лявата ръка ирландският вратар на Ливърпул изби топката встрани. 

В рамките на няколко минути пък Трезеге и Хенри Ланзбъри отправиха удари, но Куивийн Келехър направи спасявания при двата им шута. В 85-ата минута пък Харви Елиът отправи поредният мощен удар, който бе отразен от Ниланд, след което последва слаб удар с глава от Лейтън Кларксън, уловен от норвежеца.

Стартовите състави на двата тима:

Астън Вила: 25. Орян Найланд – 27. Ахмед Ел Елмохамади, 5. Джеймс Честър, 15. Езри Конса, 3. Нийл Тейлър - 8. Хенри Ланзбъри, 6. Дъглас Луис, 14. Конър Хърихейн - 23. Хота – 26. Джонатан Коджия, 17. Трезеге

Мениджър: Дийн Смит

Ливърпул: 62. Куивийн Келехър – 51. Ки-Яна Хувър, 72. Сеп Ван Ден Берг, 77. Морган Бойс, 54. Тони Галахър - 68. Педро Чиривея, 55. Хърби Кейн, 57. Айзък Кристи-Дейвис – 67. Харви Елиът, 75. Луис Лонгстаф, 99. Томас Хил

Мениджър: Нийл Кричли

Съдия: Лий Мейсън

Стадион: "Вила Парк", Бирмингам