Отборът на Астън Вила стана последният тим, който си гарантира участие във Висшата лига през сезон 2019/20. Добрите вести за бирмингамци дойдоха, след като самите те си свършиха работата и победиха с 2:1 Дарби Каунти във финалния плейоф от Чемпиъншип на „Уембли”. Това е огромен успех за „виланите”, след като отборът изпадна от елита на Англия през сезон 2015/16 и прекара три сезона във второто ниво на английския футбол. През миналата кампания европейският шампион за 1982-а година също игра на последния мач за класиране в Премиършип, но тогава Фулъм "сложи ръка" на амбициите за "виланите", които останаха още един сезон в Чемпиъншип.

Ансар Ел-Гази даде превес на Вила в 44-ата минута, засичайки центриране на Ахмед Елмохамади, а Джон МакГин удвои резултата на „Уембли” в 59-ата минута след кошмарна грешка на вратаря на Дарби Кели Руус.

Все пак Мартин Уагхорн намали резултата в 81-ата минута, но силите на „овните” стигнаха само до този гол, а резултатът ги остави в Чемпиъншип поне за още една година.

100 снимки

Успехът за „виланите” пък им гарантира 170 милиона паунда, след като те спечелиха най-доходният мач в света на футбола, а при утвърждаване в Премиър лийг, то тимът от Бирмингам ще увеличи финансовия си актив до 300 милиона британски лири, според „Делойт”.

Срещата стартира в солидно темпо, а първият шанс бе на сметката на бирмингамци. Вратарят на Дарби Кели Руус изрита слабо топката, а последва пас за Джак Грийлиш. Халфът на Вила овладя и отправи удар от дъгата на наказателното поле, но топката отлетя аут. Малко по-късно Ел-Гази се пусна по левия фланг от собствената си половина и влезе в наказателното поле, но Ричард Киог се метна на шпагат, за да предотврати удар от нападателя.

Принц Уилиям полудя от кеф след класирането на Астън Вила в Премиър лийг

В 33-ата нападателят Тами Ейбрахам овладя с гръб към вратата и се обърна, след което влезе в наказателното поле и стреля край тялото на Киог, но топката излезе аут. Миг по-късно Хари Уилсън отправи мощен диагонален удар, но вратарят на Астън Вила се справи.

Все пак в 44-ата минута бирмингамци откриха резултата. Тогава Ахмед Ел Мохамади бе намерен вляво и достави центриране във вратарското наказателно поле за Ел-Гази, който пласира добър удар с глава до гредата на Руус, за да направи 1:0.

Втората част стартира с натиск от Астън Вила, а отборът стигна до втори гол в 59-ата минута, след като стражът на Дарби Каунти Кели Руус направи страховита грешка. Ансар Ел-Гази стреля по диагонала, но Киог блокира топката с шпагат. Топката летеше балонно към наказателното поле на Руус, който понечи да я улавя, но не успя, а МакГин наказа глупостта от него и удвои – 2:0.

В 70-тата минута пък Джейдън Богъл пропиля шанс за намаляне на резултата за „овните”, след като получи отдясно и стреля по диагонала от малък ъгъл, но топката излетя встрани. Пет по-късно Дарби имаше нов шанс за гол, след като Джак Мариот стреля от воле, обръщайки се, но за късмет на Джед Стийр топката премина край левия му страничен стълб.

В 81-ата минута „овните” стигнаха до първия си гол в мача, след като Джак Мариот върна един гол. Топката бе свалена с глава от Том Хъдълстоун за Мариот, който стреля добре по земя и намали резултата – 1:2.

Последва масиран натиск от страна на Дарби Каунти, но за съжаление на футболистите на „овните”, както и на мениджъра Франк Лампард, то до опасности пред вратата на Стийр не се стигна и така Астън Вила стана последният, класирал се тим за Висшата лига на Англия през сезон 2019/20.

Принц Уилиям буквално „полудя” от кеф след последния съдийски сигнал на Пол Тиърни, след като изгледа целия двубой с небивал интерес в компанията на бившия нападател на Вила – Джон Карю.