Отборът на Евертън направи трета поредна грешна стъпка във Висшата лига от началото на сезона. „Карамелите“ отново не успяха да запишат успех в първенството, като този път в пречка за това се оказа тимът на Суонси. Дебют начело на „лебедите“ направи новият мениджър на тима Франческо Гуидолин.

До този момент през 2016 година Евертън направи три поредни равенства, съответно срещу Тотнъм, Манчестър Сити и Челси.

Мачът започна по кошмарен начин за домакините. Още в 10-ата минута мениджърът Роберто Мартинес трябваше да извърши принудителна смяна в състава си, след като Мохамед Бешич получи травма и бе заменен от Том Клевърли.

Шест минути по-късно Джон Стоунс направи кошмарна грешка, с която принуди вратаря си Тим Хауърд да извърши грубо нарушение срещу връхлитащия Андре Аю, а главният рефер на срещата правилно посочи бялата точка. Гилфи Сигурдсон се нагърби изпълнението на наказателния удар и бе безупречен – 1:0 за гостите.

Голът на „лебедите“ обаче не сломи домакините и „карамелите“ успяха бързо да изравнят. След центриране от корнер в 26-ата минута капитанът Гарет Бари стреля технично с пета, пращайки топката в далечния ъгъл на вратата за 1:1.

Проблемите за Евертън обаче продължиха. Кевин Миралас също трябваше да напусне терена принудително, след като получи травма и не успя да продължи.

В 34-ата минута тимът на Франческо Гуидолин взе нова преднина в резултата, въпреки бурните претенции от страна на домакините. Андре Аю успя да вкара втори гол във вратата на Евертън, след като стреля по диагонала, топката рикошира ковано и заблуди американския страж на „карамелите“. В зародиша на атаката на гостите обаче, играч на Суонси явно игра с ръка, която обаче не ме маркирана от рефера, а впоследствие гостите поведоха.

През второто полувреме футболистите на Евертън имаха превес в играта, но решителни пропуски на Лукаку и Шеймъс Колман лишиха домакините поне от точката. Възпитаниците на Роберто Мартинес имаха и претенции за дузпа след игра с ръка на Тейлър в собственото си наказателното поле.

След този двубой тимовете на Евертън и Суонси остават в долната половина на таблицата, като „карамелите“ са 12-ти с актив от 29 точки, докато „лебедите“ са 15-ти с 25 пункта.