Арсенал има огромен шанс да посрещне 2016 г. като лидер във Висшата лига. "Артилеристите" победиха с 2:0 новака Борнемут и се реваншираха на феновете си за погрома с 0:4 от Саутхемптън навръх Коледа. 

Така те излязоха първи, но всичко зависи от мача на Лестър с Манчестър Сити във вторник вечерта. С оглед на дербито обаче, по-вероятно е момчетата на Арсен Венгер да са лидери в новогодишната нощ. 

Габриел отбеляза първия си гол въобще с екипа на "топчиите" още в средата на първата част, а в средата на втората Месут Йозил реши всичко в тази битка с второто попадение и до края мачът се доиграваше. 

В интерес на истината, "черешките" започнаха по-активно мача и имаха своите шансове в началото, но ударите на Джуниър Станислас и Юън МакКейн обаче бяха отразени с вещина от Петър Чех. 

Това бяха донякъде и най-интересните ситуации пред чеха, който опази мрежата си суха и стана еднолично стражът, който най-много не е допускал гол във вратата си. Досега делеше първата позиция с Дейвид Джеймс. 

Иначе след това начало на гостите, домакините се опомниха и на свой ред тръгнаха напред. Техният натиск обаче се увенча с успех и след един страхотен пропуск на Тио Уолкът, в крайна сметка поведоха в 27-та минута. 

Тогава Месут Йозил центрира от корнер и качи топката на главата на Габриел, който направо простреля стража на гостите. Това беше първи гол за бранителя, а за германеца беше 16-та му асистенция от началото на сезона. Рекордът в Премиършип е на Тиери Анри, който има 20 за цял сезон, а днес едва се преполови кампанията. 

Последваха множество пропуски пред вратата на Борнемут. Уолкът не спираше да обстрелва далеч от целта. В 34-та минута обаче дойде и най-големият пропуск в този мач. Тогава отново Йозил центрира от корнер, Габриел с глава тресна страничната греда, а от по-малко от метър при добавката Пер Мертезакер стреля в аут с нос. 

В крайна сметка при този резултат дойде и почивката, а след нея домакините играеха доста по-спокойно. Те имаха доста шансове, но отново Уолкът не беше точен. Но в 63-та минута всичко просто свърши. 

Тогава страхотно двойно подаване между Месут Йозил и Аарън Рамзи приключи с пас с петичка на уелсеца към германеца и той сам срещу вратаря не пропусна и направи резултата 2:0. 

Последваха още много пропуски пред вратата на "черешките". Тио Уолкът, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Месут Йозил не можаха да направят преднината на тима си класическа, въпреки че имаха страхотни шансове за това. 

В края и Юън МакКейн пропиля страхотна възможност за Борнемут поне да намали, но в крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и така двата тима се оттеглиха след последния съдийски сигнал при 2:0 за Арсенал. 

Така "артилеристите" събраха 39 точки на полусезона и са лидери преди последните два мача от кръга. Борнемут е с 20 и е с три над чертата на изпадащите, като няма да посрещне Нова година в опасната зона.