Върджил ван Дайк вярва, че неговото игрово израстване и това на Ливърпул е благодарение единствено и само на Юрген Клоп. Германският мениджър изгради фундаментален отбор в Мърсиасйд, който се бори за всички възможни купи.

Откакто пристигна на „Анфийлд” през 2018-а, централният защитник се утвърди като един от най-добрите играчи в света. Още в първия си пълен сезон спечели наградата за най-добър играч на годината, а също така попадна и в идеалния отбор на УЕФА за миналия сезон. През същата кампания Ван Дайк завърши на второ място в надпреварата за Златната топка, като пред него полемично бе нареден Лионел Меси от Барселона.

Ван Дайк също така помогна на отбора си да спечели световен континентален требъл – Шампионска лига, Суперкупата на Европа и Световната клубна купа. Отборът е на прага и да триумфира с 19-ия си трофей в Премиър лийг.

Юрген Клоп

източник: Gulliver/GettyImages

28-годишният нидерландец говори пред английските медии, казвайки, че всички тези успехи се дължат на мениджъра Клоп. „Ако трябва да бъда честен, през първите шест месеца на моето пребиваване тук имахме много повече тренировки. Бяха интензивни и насочени към различни тактически звена. Наслаждавах се много на здравата работа, разговорите и играчите, с които играех”, каза бранителят.

„Мениджърът изисква много от мен и ми помогна да стана играчът, който съм сега. Имаше много тактическа работа, много мислене. Разбира се, че се опитваме да се отбраняваме високо, да поставяме опонента под напрежение винаги. Когато играеш така, оставяш много празни пространства зад себе си, но трябва да се справиш и с това”.

Въпреки нивата на игра, предоставяни от него, Ван Дайк вярва, че може да се подобри още повече. „Винаги има място за подобряване. Зная го и се опитвам да го правя”, продължи №4 в Ливърпул и капитан на Нидерландия.

„С помощта на съотборниците ми и мениджърът, както и селекционерът Роналд Куман в Нидерландия, това ми спомага много да ставам по-силен и трябва да продължа да го правя”, допълни той.

„Стараем се по време на пандемията да сме заедно с отбора чрез видеоразговори. Странно е за всички, но така е за хората по света и всяка професия. Трябва да се адаптираме и правим различни неща. Най-важното е да се запази здравето на хората. Мога да говоря само за моя кръг от хора и те са добре. От физическа гледна точка – старая се да съм във възможно най-добра кондиция, да правя всички упражнения с отбора. Трябва да сме готови, когато лигата се поднови”, призна Върджил ван Дайк.