Полузащитникът на Ливърпул Джорджинио Вайналдум дори не се опита да отрича ролята на Юрген Клоп за възхода в своята футболна кариера. Холандският национал призна, че мениджърът на „червените” е много взискателен към играчите си, но тъкмо това  отношение подпомага тяхното развитие.

Навършващият скоро 28 години Вайналдум премина на „Анфийлд” от Нюкасъл през лятото на 2016 година срещу 25 милиона паунда и се утвърди като основен играч за Ливърпул. По онова време той можеше спокойно да премине и в Тотнъм, но от дистанцията на времето вече е сигурен в правотата на своето решение.

„Определено се развих като футболист по време на годините си тук”, коментира Вайналдум. „Очакванията са много високи в клуб от такъв ранг, а това винаги те кара да ставаш по-добър.”

„Не мога да говоря от името на всички играчи, но аз самият имам добри взаимоотношения с Клоп. Той ми помогна много. Понякога той може да бъде много суров, защото винаги те следи изкъсо и казва каквото мисли. Клоп обаче е честен, а това ми допада.”

„Винаги поднася нещата по правилния начин и никога без причина. Той не цели да се почувстваш зле или нещо подобно. Понякога е много тежко, но от друга страна, той успява да поддържа увереността ти висока. Уверява ни, че грешките са просто част от футбола.”

„Помня, че срещу Лестър допуснах грешка, а тя доведе до гол. Той не беше ядосан заради нея, а по-скоро за реакцията ми след нея. Той смяташе, че съм бил твърде зает да мисля за неточността, вместо просто да я загърбя.”

„Преди да дойда в Ливърпул, играех като типична „десетка” в Нюкасъл. В общи линии атакувах и нямах много дефанзивни задачи. До този момент не бях играл като „шестица” или „осмица”. Да изпълнявам различни роли ме превърна в по-завършен халф.”

„За теб става по-лесно да играеш по-често, а за мениджъра също е така, защото разполага с футболисти, които могат да действат на различни постове. Мисля, че показах необходимата дисциплина в защита, за да играя като опорен халф, както и че имам пасовете, с които да започвам атаките.”

„Бих могъл да играя и по-напред по терена, да правя разликата в половината на съперника. Да умея да върша тези две неща ми помогна в толкова много мачове досега”, добави Вайналдум.