Краят на сезона в Премиършип идва, а с това започват и битките, в които отборите нямат какво да преследват като крайно класиране. Точно такъв беше и сблъсъкът между Евертън и Нюкасъл на "Гудисън парк". 

И двата тима вече се спасиха, а шансовете за Европа никога не са били актуални през тази кампания. И се срещнаха, само за да установят кой от тях ще е по-напред в класирането. Което от своя страна си е някакъв минимален залог, защото по-предно класираният тим, ще получи и повече пари от наградния фонд на Висшата лига. А сумите не са никак малки. 

В крайна сметка "карамелите" измъкнаха трите точки след 1:0, а единственото попадение беше дело на зимната покупка Тио Уолкът, който се разписа малко след началото на втората част на мача. 

Липсата на залог и заряд в този мач повлия и на атрактивността му. Преди почивката имаше точно един точен удар към двете врати и той беше на сметката на Нюкасъл, но беше твърде слаб, за да представлява сериозна опасност за вратаря Джордан Пикфорд. 

Иначе най-чистото положение преди почивката се откри пред капитана на домакините Фил Ягиелка малко преди завършека на частта, когато от 4-5 метра от голлинията прати топката високо над вратата и пропиля страхотното положение. 

Така почивката дойде без голове, а развръзката остана за втората част. И в 51-та минута дойде и единственият гол в мача. Негов автор беше Тио Уолкът, който получи топката на далечната греда след едно балонно центриране на Яник Боласие от десния фланг. 

Защитата на "свраките" действа разсеяно в тази ситуация и позволи на бившия английски национал да овладее, да финтира защитник и да стреля мощно в мрежата за 1:0. С това на практика донесе трите точки на тима си. 

До края на мача Нюкасъл тръгна по-смело напред в търсене поне на изравняването. Но пък играчите на гостите направиха и множество пропуски. Дуайт Гейл, Айосе Перес и Мат Ричи изпуснаха страхотните шансове пред тима си, а когато се налагаше, Джордан Пикфорд се намесваше подобаващо. 

Така повече голове не паднаха и Евертън взе трите точки в битката за осмата позиция. Тимът на Сам Алардайс вече я заема с 45 точки, с една повече от Лестър, но и с мач повече от "лисиците". Нюкасъл е 10-и с 41 точки.