Арсенал продължава да мечтае за първа титла в Англия от 20 години насам в Англия. „Артилеристите“ взеха успешно тежкия тест при визитата на големия си исторически съперник Тотнъм Хотспър с 3:2. Арсенал си набави преднина от три гола още до почивката, след като Пиер-Емил Хойберг си вкара автогол, след който последваха попадения на Букайо Сака и Кай Хавертц до първите 45 минути.

Иначе, през първото полувреме домакините имаха страхотни положения за гол, като дори вкараха такъв, но той бе отменен поради тънка засада. Кристиан Ромеро пък нацели гредата на Давид Рая, но в крайна сметка гостите се прибраха на почивка при три чисти гола в своя полза.

През второто полувреме „шпорите“ имаха известен успех и намалиха резултата в 65-ата минута, когато Давид Рая допусна груба грешка при изритване на топката, а Кристиан Ромеро намали. Три преди края Хюн-мин Сон беше точен от дузпа, правейки 2:3. до края на срещата Тотнъм наложи натиск, който обаче не даде резултат.

Победата увеличи актива на Арсенал на върха в Англия на 80 точки, четири пред втория Манчестър Сити и пет пред третия Ливърпул. Голямата тревога за „артилеристите“ е, че тимът, воден от Хосеп Гуардиола е с два мача пасив и при две победи в тях, то „гражданите“ ще излязат с две точки на върха пред лондонския тим. Тотнъм остана пети с 60 точки, като тимът продължава борбата си за място в Шампионска лига догодина, макар след това поражение ситуацията им да се усложнява допълнително.

Guilliver/GettyImages
78 снимки

Анге Постекоглу прави три промени в състава си след поражението от Нюкасъл Юнайтед. Бен Дейвис заменя контузения Дестъни Удоджи на левия бек, а Пиер-Емил Хойбьерг и Деян Кулушевски влизат на мястото на Ивс Бисума и Бренан Джонсън.

Микел Артета не променя нищо при титулярите си след убедителния успех с 5:0 през седмицата срещу Челси.

Срещата в северната част на английската столица стартира в изключително темпо, като борбата между двата отбора беше изключителна. В осмата минута Давид Рая се наложи да прави спасяване след диагонален удар на Тимо Вернер. В десетата минута "артилеристита" получиха право да изпълнят фал от много изгодна позиция. Йодегард стреля, но право в стената, изградена от Викарио.

Две след това Тросар загуби топката в собственото си наказателно поле, а Тотнъм не успя да се възползва добре, след като шутът на Джеймс Мадисън отлетя много високо. Арсенал успя да открие резултата в 15-ата минута, след като Хойбьерг си вкара автогол. Гостите стигнаха до ъглов удар, а на близката греда Партей и Томиасу атакуваха топката, но не успяха и зад тях Хойбьерг прати топката в собствената си врата.

В 19-ата минута Тотнъм можеше да възстанови паритета, след като Джеймс Мадисън пласира отлично центриране от корнер, а Кристиан Ромеро стреля силно с глава, но мерникът му не беше точен и играта бе подновена с аут. Две след това Мадисън отново центрира към Ромеро, този път от фал, а аржентинският бранител се измъкна от Партей и стреля с глава от два метра, но прати топката в левия страничен стълб на Рая.

В 22-ата Тотнъм изравни резултата, след като Мики ван де Веен се разписа. Топката след рикошет се озова у Мики ван де Веен, който се озова сам срещу испанския вратар на Арсенал и отблизо изравни. След дълго преразглеждане на ситуацията реферите установиха, че нидерландският бранител на "шпорите" е бил в засада и попадението беше отменено.

Така се стигна до 27-ата минута, когато дойде ред на "топчиите" за втори път да ударят съперника. Тотнъм можеше да направи завършващ удар, но вместо това загуби по детски топката и Хавертц видя с дълъг пас Сака вдясно. Той финтира красиво Бен Дейвис след спринт и с левия крак прокара топката край Викарио за 2:0.

Арсенал не спря с изключителните си изяви при статични положения. Букайо Сака центрира от корнер, а Кай Хавертц от вратарското наказателно поле насочи елегантно с глава топката и преодоля за трети път в срещата Гилермо Викарио - 3:0.

В самия край на полувремето Бренан Джонсън изведе фантастично Сон зад гърба на арсеналската отбрана. Салиба и Магаляеш не проследиха корееца, който овладя добре в наказателното поле на гостите, но отправи изключително нещастен удар към вратата на Давид Рая.

Втората част стартира с шанс за Арсенал да покачи още повече актива си. Деклан Райс прати топката в наказателното на домакините, а Томиасу беше тотално забравен от защитата на "шпорите". Японският бранител стреля с плонж, но над напречната греда на Викаерио. В 51-ата минута Деян Кулушевски подаде страхотно към включилия се в атака Ромеро. Бранителят нанесе пореден свой изстрел в мача с глава, но не уцели опразнената врата на Арсенал, след като Давид Рая излезе доста неразчетено в тази ситуация.

Малко след това Леандро Тросар пусна вляво към Хавертц, а той намери страхотно самия Букайо Сака. Английският напдател отправи шут с левия крак от воле, но вратарят на Тотнъм с крак изби в ъглов удар. В 65-ата минута Арсенал "върна" домакините обрато в срещата. Магаляеш върна към Давид Рая, а испанският вратар изрита много лошо топката и я прати право в понеслия се в нападение бранител Ромеро. Аржентинецът овладя и с премерен изстрел откри сметката на Тотнъм в неделния следобед.

Пет минути преди края Деклан Райс изрита цинично Бен Дейвис в полето на Арсенал пред очите на Майкъл Оливър. Роденият в Нюкасъл рефер не отсъди нищо въпреки бурните претенции на играчите на "шпорите", но след проверка с ВАР потвърди дузпата за домакините. Зад топката застана Хюн-мин Сон, който имаше доста "тих" следобед и с безкомпромисен изстрел капитанът на "шпорите" направи 2:3.

FT / ТОТНЪМ - АРСЕНАЛ 2:3

0:1 Хойбьерг 15'-автогол, 0:2 Сака 27', 0:3 Хавертц 38', 1:3 Ромеро 65', 2:3 Сон 87'-дузпа

Рефер: Майкъл Оливър

Стадион: "Тотнъм Хотспър" (Лондон, Англия)

Съставите на двата отбора:

ТотнъмГийермо Викарио –  Педро Поро, Кристиан Ромеро, Ван де Вен, Бен Дейвис – Пиер-Емил Хойбьерг, Родриго Бентанкур, Деян Кулушевски, Джеймс Мадисън, Тимо Вернер – Хюн-мин Сон

Арсенал: Давид Рая – Бен Уайт, Уилиам Салиба, Габриел Магаляеш, Такехиро Томиасу – Томас Партей, Деклан Райс, Мартин Йодегард, Букайо Сака, Кай Хавертц - Леандро Тросар