Шампионът Манчестър Сити капитулира в последния мач от 25-ия кръг в английската Висша лига при визитата си на Тотнъм Хотспър. Лондонският тим надделя с две попадения през второто полувреме, след като дебютиращият Стивън Бергвайн в 63-ата и Хюн-мин Сон в 71-ата донесоха безценния успех за „шпорите” в преследването на Топ 4. Така хората на Жозе Моуриньо скъсиха дистанцията, като са пети с 37 точки, докато четвъртият Челси е с 41 пункта.  Манчестър Сити остава втори в класирането на Премиършип и е с 51 точки – на 22 зад убедителния лидер Ливърпул, който е със 73.

За поражението на тима на Хосеп Гуардиола спомогна и червеният картон на Олександър Зинченко, който след нарушение срещу Хари Уинкс след час игра отиде към тунела на „Тотнъм Стейдиъм”.

Това бе първа визита за „гражданите” на новата арена на лондончани в Премиър лийг, след като вече имаха един мач на този стадион – четвъртфиналът от Шампионската лига през април.

Стивън Бергвайн дебютира за Тотнъм, като бе дясно крило пет дена, след като бе закупен от ПСВ Айндховен. Ерик Ламела остана на пейката. Джафет Танганга се завърна на левия бек, заменяйки Райън Сесеньон, а Давинсон Санчес, който няма победа срещу Ман Сити от пет мача, заменя Ян Вертонген.

Серхио Агуеро пък започва от първата минута за Сити, след като бе резерва срещу Шефийлд Юнайтед, което остави Габриел Жезус на пейката. Другата промяна е, че Фернандиньо отново ще е защитник, като Илкан Гюндоган застава в средата на халфовата линия, след като Аймерик Лапорт е извън състава за гостите.

Страхотно разиграване на Ман Сити след осем минути игра можеше да доведе до гол за „гражданите”. Топката бе пратена от левия към десния фланг за Риад Марез, който с хитър пас изведе Де Бройне. Белгиецът отправи мощен удар от малък ъгъл, но той бе неточен. В 13-ата минута Рахийм Стърлинг влезе брутално в левия крак на Деле Али, който се явяваше опорен на английския халф, но реферът Майк Дийн показа само жълт картон за звездата на „гражданите”. Пет по-късно феноменална проява на Едерсон предотврати чист гол за домакините, след като Уинкс даде страхотен пас на Хюн-мин Сон, но бразилецът излезе и с тяло блокира хода на топката.

В 25-ата минута с бързо нападение през средата на терена „гражданите” отправиха удар. Той бе дело на Де Бройне, но Юго Лорис улови непоколебимо. Гостите наложиха здрав натиск към вратата на Тотнъм и в 27-ата минута нацелиха гредата. Марез открадна в средата на терена след грешка на Давинсон Санчес с пас към Стивън Бергвайн и пусна за Серхио Агуеро. Той пое топката с десния и отправи удар, но минимално откланяне с десния крак на Лорис прати кълбото към левия му стълб. В 37-ата минута от срещата гостите имаха сериозни претенции за дузпа. Серж Орие влезе в единоборство със Серхио Агуеро, а след две минути съдиите от ВАР-стаята му подсказаха, че има дузпа. Илкай Гюндоган стреля силно по земя. Юго Лорис спаси дузпата, а след това Рахийм Стърлинг стигна пръв до топката. Англичанинът бе съборен от френския вратар на Тотнъм, но втора дузпа не последва.

В даденото от съдията добавено време Ман Сити изпусна страхотна ситуация. Тогава Рахийм Стърлинг нахлу отдясно и центрира остро за Серхио Агуеро, който стреля отблизо, но и неточно. Драматичните моменти продължиха и на старта на второто полувреме. В 49-ата минута Марез намери Рахийм Стърлинг, но Танганга го маркира, но се сблъска с Юго Лорис. Де Бройне взе топката и подаде за Стърлинг, който пък даде вляво за Гюндоган, а на вратата на Тотнъм бяха Давинсон Санчес и Тоби Алдервайрелд, но ударът на германеца отлетя високо-високо. Образцово изиграване от Манчестър Сити в 58-ата минута отново не завърши с гол. Тогава Де Бройне пусна бързо вдясно в наказателното поле за Марез, който върна топката към дузпата, но удар не последва към вратата на Лорис. В последвалото контранападение за Тотнъм Сон пусна хубав пас наляво за Деле Али, но англичанинът се замота и отиде с топката към аутлинията, след което защитата на „гражданите” му отне топката.

В 63-ата минута „шпорите” поведоха в резултата, а точен бе Стивън Бергвайн. Правещият дебют за Тотнъм отбеляза по красив начин първият гол на „Тотнъм Стейдиъм”, след като отбраната на Сити не успя да се справи добре при изчистване на топката от корнер, а ударът бе неспасяем за Едерсон.

В 71-ата минута Тотнъм удвои актива срещу „гражданите”. Точен бе Хюн-мин Сон, който овлаяд топката на границата и отправи веднага удар. Фернандиньо отклони леко топката, която влезе в долния десен ъгъл на Едерсон – 2:0. В самия край от добавеното време Бернардо Силва центрира остро отдясно в наказателното поле, а Давинсон Санчес засече към вратата на Юго Лорис, ала топката се отби в напречната греда.

В следващия кръг Тотнъм ще пътува до Бирмингам за визита на Астън Вила, докато Манчестър Сити ще приеме Уест Хем Юнайтед на "Етихад".

Стартовите единайсеторки на двата тима:

Тотнъм Хотспър: Лорис – Орие, Алдервайрелд, Санчес, Танганга – Ло Селсо, Уинкс – Али, Сон, Бергвайн – Моура

Мениджър: Жозе Моуриньо

Манчестър Сити: Едерсон – Уокър, Отаменди, Фернандиньо, Зинченко, Родри, Гюндоган, Де Бройне – Марез, Агуеро, Стърлинг

Мениджър: Хосеп Гуардиола