Съндърланд доскоро се смяташе за един от отборите, който ще е сигурен изпадащ. Но с магията на Сам Алърдайс, "черните котки" може да изплуват над чертата и да задърпат под нея Норич. 

Решаващ момент за това е директният сблъсък между двата тима на "Кероу Роуд". В него гостите надделяха с 3:0 и възвърнаха увереността си, че могат да изпреварят именно днешния си съперник и да оцелеят отново по драматичен начин. 

Героите за гостите от севера бяха Фабио Борини, който се разписа след дузпа преди почивката и Джърмейн Дефоу, който отбеляза второто попадение. То беше неговото 140-о в английския елит, с което той се доближи само на четири гола от Топ 10 на най-добрите реализатори в историята на Премиършип. Крайният резултат беше оформен в края от Дънкан Уотмор. 

Иначе мачът започна с нажежени страсти и нямаше как да е иначе, предвид залога в него. Още в 3-та минута двете пейки се задърпаха след инцидент, при който ДеАндре Йедлин беше избутан и си тресна главата в рекламните пана. Всичко обаче се уталожи и битката се пренесе изцяло на терена. 

Домакините бяха по-активни в тези минути, като в 13-та минута Дюмерси Мбокани с глава можеше да открие резултата, но вратарят Вито Маноне показа невероятен рефлекс и се справи с опасността. 

Малко след това Фабио Борини не успя да се разпише за Съндърланд и така статуквото се запази. В 28-та минута ролите се размениха, като сега пропускът беше на Мартин Олсон, а пак Маноне беше непреодолима преграда. 

Така полека-лека се стигна до 40-та минута, когато гостите получиха дузпа. Тя беше безспорна, тъй като Андре Уиздъм стъпи отгоре на крака на Фабио Борини и можеше дори да го счупи. Италианецът обаче не се поколеба да бие от 11-те метра, а от там хладнокръвието му е пословично и резултатът вече беше открит. 

Той можеше да реши всичко още преди почивката, но ударът му от опасна дистанция в продължението на първата част не намери целта и развръзката остана за втората част. В нея първият шанс се откри за Нейтън Редмънд в 49-та минута, но тогава той нацели гредата. 

В 52-та минута Себастиан Басонг изпусна да вкара за Норич, а секунди по-късно беше замесен и във втория гол на "черните котки". Тогава той се засуети в половината си и беше фаулиран от Ян Кирхоф, който му отне топката. Нарушението не беше видяно от рефера Андре Маринър и това позволи топката да стигне до Борини, който асистира перфектно на Дефоу за 2:0 на почти празна врата. 

След това последва масиран натиск на "канарчетата", но това не се отрази в голове на тяхната сметка. Уес Хуулахан, Диомерси Мбокани и Джонатан Хаусън имаха страхотни шансове да вкарат, но или Вито Маноне беше страхотен на вратата, или Лий Кетърмол избиваше, в един от случаите от голлинията. 

В 81-та минута и Нейтън Редмънд имаше възможност да се разпише и да намали резултата, но пак Маноне беше непреодолима преграда. Малко преди това от Норич претендираха за дузпа, но не получиха такава. 

Натискът на домакините продължи, но Камерън Джеръм и Гари О'Нийл пропиляха страхотни шансове. Затова те бяха наказани в продължението, когато Дънкан Уотмор направи резултата 3:0. Тогава той получи страхотен пас от Себастиан Ларсон и младокът не остави шанс на вратаря на "канарчетата", за да оформи класиката. 

Така Съндърланд си тръгна на север с хубава победа и три точки. Активът на тима е вече 30 точки, с една по-малко от Норич, който е точно над чертата. Развръзката на дъното остава за последните кръгове и там ще е много заплетено.