В английския футбол предприеха драконовски мерки срещу расистките изстъпления по време на мачовете, но въпреки всичко това грозно явление не си е отишло от английските стадиони. Доклад на организацията "Kick it out" дори разкри тревожната тенденция, че тези случаи се увеличават. 

Според данните от там, за изминалия сезон в професионалния футбол на Острова, има общо 520 случая на обидно отношение, което представлява увеличение с 11% в сравнение с кампанията преди това. Тогава те са били 469. 

Повече от половината от тези случаи на обиди към играчите са свързани с расизъм. Антисемитските обиди се увеличават над 50%, като през миналия сезон са 29, докато през 2016/2017 са били 14. Трябва да се отбележи обаче, че в статистиката този път са включени и обидите към играчите не само на стадиона, но и в социалните мрежи. 

"Престъпленията от омраза са нараснали до 94 хил. в цяла Великобритания през миналата година и това е проблем, с който нашето общество трябва да се справи. Футболът не е изключение от правилата", сподели президентът на организацията "Kick it out" лорд Аузли.