Най-новото попълнение в отбора на Нюкасъл Юнайтед - Крис Ууд, даде ексклузивно интервю за предаването "Премиър лийг Токшоу" след преминаването си при "свраките". Закупеният за 25 милиона паунда новозеландски стрелец от Бърнли призна, че битката за оцеляване пред "свраките" ще бъде много тежка и всеки един в клуба е наясно с това, което ще се случва до края на сезона в елита на Англия.

Ууд коментира и вижданията си за актуалния футбол и как възприема "фалшивите деветки", след като той се подвизава като класически таран.

Цялото интервю може да прочетете тук или да изгледате в прикаченото видео:

Здравей, Крис, на първо място благодаря, че се съгласи да направим това интервю. Разкажи ни малко повече за това как се чувстваш и какво те накара да избереш Нюкасъл за своя нов отбор.

Здравейте, страхотното приключение и проектът, който стартира клуба са просто две възможности, които нямаше как да пропусна. Всички в Нюкасъл мислят за бъдещето, но в същото време ние имаме работа, която да свършим сега и едно сериозно предизвикателство пред себе си в следващите 6 месеца. Трябва да поставим отбора на една стабилна основа, от която да надграждаме. Определено си заслужава да бъдеш част от целия този процес.

В личен план, какви са целите, които си си поставил и какво искаш да постигнеш?

На първо място да бележа голове, за да можем да запазим мястото си във ВЛ, а след това един бог знае какво може да се случи. Но на първо място трябва да свършим много работа в следващите 6 месеца, да печелим двубоите си и да се спасим.

Следващият ви съперник е отборът на Лийдс. Имайки предвид това, че ти си играл в клуба, ще бъде ли тази среща малко по-сантиментална за теб и какви са очакванията ти за сблъсъка, кои са силните страни на тима на Марсело Биелса, които могат да ви затруднят?

Лийдс Юнайтед е голям отбор, за който имах честта да играя немалко време и затова завръщането на Елънд Роуд винаги е специален момент. Сега обаче играя в друг клуб, а работата ми е да бележа голове и да печеля срещи. Ще се опитам да използвам слабостите им, да притисна защитата и да се надяваме, че ще успея да се разпиша или да асистирам. Но като цяло са много добър отбор, наясно сме на какво са способни и знаем какво показаха в последните няколко сезона, затова със сигурност ни очаква много труден мач.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Как очакваш да се развие този двубой? Какво може да направи Нюкасъл, за да превърне това гостуване в победа?

Трябва да се фокусираме изцяло върху себе си, върху играта си и да изпълним точно това, което тренирахме през цялата седмица. Това е всичко, върху което трябва да наблегнем.

До този момент си играл в няколко клуба, които са се борили за оцеляване. Би ли разкрил малко повече детайли около тази битка, защото ние феновете виждаме единствено себераздаването на играчите, които правят всичко възможно, за да се спасят. Кое обаче остава извън светлината на прожекторите?

Битките за оцеляване винаги са много сложни. Нужни са различни елементи, за да играеш добре в двубоите и да ги печелиш. Трябва да дадеш всичко от себе си и да стигнеш до края, защото невинаги нещата са цветя и рози. Това е път, изпълнен с много трудности, но, ако в края успееш да постигнеш целта си, чувството е невероятно. Сега също ще бъде много трудно, но знам, че всички в клуба са наясно с това, така че ще видим какво ще стане.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Какво според теб е най-важно за един централен нападател в днешно време? Виждаме много примери за отбори като Манчестър Сити, които използват т.нар. „фалшива деветка“, има обаче и тимове като Нюкасъл, които залагат на типични централни нападатели като теб. Имайки предвид многото различни типове играчи, какво е най-важното за един централен нападател?

Мисля, че на първо място всичко зависи от клуба, в който играеш и от схемите и тактиките на мениджъра. Естествено централните нападатели трябва да бележат голове, но и да бъдат връзката между халфовата линия и атаката, да бъдат главните действащи лица в предни позиции.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Говорейки за различните схеми, защо според теб все повече отбори се опитват да наложат „фалшивата деветка“ в състава си?

Мисля, че това се наблюдава предимно при тимовете, които разполагат с повече класа в състава си. Тези, които не спират да движат топката по терена и я владеят през почти целия двубой. В подобни случаи невинаги имаш нужда от типичен централен нападател. Това е част от модерния футбол. Преди 10 години вижданията са били различни, след още 10 съм сигурен, че ще бъде нещо друго.

Мислиш ли, че отново можем да видим партньорство в атака на един висок, силен физически централен нападател и такъв от типа на „фалшива деветка“?

Разбира се, винаги има тази възможност, още повече,че в клуба разполагаме с играчи като Дуайт Гейл и Калъм Уилсон, които могат да изпълняват тази роля. Затова всеки от нас може да заеме позиция в атаката, а защо да не играем и тримата заедно? Естествено Калъм трябва да се възстанови, защото той е страхотен голмайстор, а играта му е много по-различна от моята, така че това ни дава още възможности в предни позиции, когато имаме нужда.

Едва четирима нападатели са отбелязали поне по 10 гола в последните 4 сезона във ВЛ и ти си един от тях. Разкажи ни обаче как успя да го направиш когато бе в Лийдс, в Бърнли и как мислиш да го направиш сега в Нюкасъл?

Горд съм от това постижение и искам да продължа да го правя. Просто трябва да бъда здрав, на разположение на отбора и на точното място, в точния момент. Естествено много важно е и каква подкрепа ще получа от своите съотборници, но не се съмнявам в нея. Ще направя всичко възможно да бъда концентриран, да бележа голова и да достигна отново до това число, а защо не и да го надмина.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Разкажи ни малко повече за конкуренцията в предни позиции. В клуба играят Алан Сен Максимен, Жоелинтон, Дуай Гейл, Калъм Уилсън. Калъм вече сподели, че ти си най-добрият нападател във ВЛ в ролята, която изпълняваш и, че харесва идеята за нов нападател в Нюкасъл. Как се чувстваш ти в първите си дни в отбора?

Разполагаме със страхотен отбор и много добри играчи в нападение. Калъм има дългогодишен опит във ВЛ и е фантастичен голмайстор. Възможността да си партнирам с него е страхотна и мисля, че това може да даде резултат, ако мениджърът заложи на такава схема, естествено. Както и ти сподели обаче, Сен Максимен също е в отбора и се представя великолепно по лявото крило, доказа го и през уикенда чрез попадението си. Играч, който върши страшно много работа за тима. Разполагаме с повече от достатъчно качество в отбора.

Финалният въпрос просто няма как да не бъде свързан с твоята родина Нова Зеландия. Какво мислиш за целия процес в националния отбор на страната и какво може да постигне той в бъдеще?

Мисля, че можем да постигнем много, разполагаме с млади играчи между 20 и 23-годишна възраст, а и с опитни такива между 27 и 30 години. Този баланс е много важен за тима и вярвам, че можем да постигнем много в квалификациите за световно първенство, които започват през март.