Отборът на Ливърпул спечели един от „най-тежките” си мачове, който бе считан за такъв през изминалите дни от футболните експерти и критици. „Червените” се завърнаха на върха във временното класиране във Висшата лига след победа с 2:0 при визитата си на Кардиф Сити в мач от 35-ия кръг в Англия. Успехът за тима на Юрген Клоп обаче дойде през второто полувреме, след като Джорджинио Вайналдум откри в 57-ата, а реализирана дузпа от Джеймс Милнър в 82-ата оформи крайния резултат на „Кардиф Сити Стейдиъм”.

Така Ливърпул събра актив от 88 точки и е в серия от осем поредни победи във всички турнири, на две точки пред втория Манчестър Сити, който пак е с мач по-малко. Този мач-пасив ще бъде неутрализиран идната сряда, когато „гражданите” ще изиграят отложения мач с градския съперник – Манчестър Юнайтед.

Кардиф пък продължава да е в опасната зона и е 18-и с 31 точки, на три зад 17-ия Брайтън, който е и с мач по-малко. Загубата за уелсците пък означава, че Нюкасъл на практика оцелява във Висшата лига и ще играе отново в елита на Англия и през следващия сезон.

Клоп направи три промени на фона мача на отбора му с Порто в ШЛ. Капитанът Джордан Хендерсън се завърна в стартовия състав, както и Наби Кейта, а Джеймс Милнър и Фабиньо бяха на пейката. Роберто Фирмино стартира на мястото на Дивок Ориги.

Нийл Уорнък изчака да види как ще мине късния фитнес-тест за Арон Гунарсон, но в крайна сметка исландецът започна за Кардиф Сити.

Ливърпул бе по-активният отбор през първата част, като мърсисайдци владееха значително повече топката. Първата ситуация за „червените” бе в петата минута, когато Наби Кейта пусна пас в наказателнпото поле за Мохамед Салах, ала Матю Етеридж изпревари голмайстора на гостите и изчисти.

Последваха още няколко удара за Ливърпул, ала без особен успех. Първият шанс за Кардиф Сити бе след четвърт час, когато Мендез-Ленг центрира на втора греда за Джуниър Хойлет, който стреля, но Трент Александър-Арнолд блокира опита на играча на Кардиф. В 22-ата пък дойде най-чистата възможност за гостите. Те реализираха нападение през центъра, като Мане изведе Фирмино срещу Етеридж, но ударът на бразилеца бе много неточен.

Осем по-късно пък Садио Мане получи центриране отдясно и стреля, но отново топката не влезе във вратата на Кардиф. В 33-ата минута пък Мохамед Салах бе открит зад защитата на Кардиф и стреля, но Етеридж блокира удара с крак.

В 44-ата минута домакините бяха много близо да открият резултата след ъглов удар. Получи се разбъркване в наказателното поле на гостите, а топката попадна в Умар Ниас, който отправи удар от въздуха, но Алисон Бекер с една ръка изби в ъглов удар.

Гостите започнаха да атакуват все по-агресивно Кардиф със старта на второто полувреме, когато уелският тим владееше топката. Така футболистите на Нийл Уорнък започнаха да прибързват, а това даде възможност на Ливърпул да постави мача по вкуса, който обича. И така се стигна до откриване на резултата 57-ата минута след заучена ситуация. Трент Александър-Арнолд изпълни ъглов удар отляво на вратата на Матю Етеридж, а Джорджинио Вайналдум бе оставен непокрит и с мощен удар с десния крак прати топката във вратата на Кардиф. Чудесна работа при корнера свършиха Роберто Фирмино и Върджил ван Дайк, които увлякоха трима футболисти на Кардиф, за да отворят нужното пространство за силния удар на халфа на мърсисайдци - 1:0 за Ливърпул.

180 секунди след първия гол за Ливърпул невероятен шанс да удвои имаше и капитанът на тима – Джордан Хендерсън, но от много близка дистанция той прати топката високо в трибунтие на стадиона. В 64-ата минута пък домакините изпуснаха невероятен шанс да изравнят резултата. Бенет центрира от ъглов удар, а Алисон увисна да избие топката, за да може тя да отиде към плонжа на Морисън. Като по чудо обаче, защитникът не засече топката, която някак го удари по гърба и го разделиха буквално сантиметри да изравни резултата.

Фабиньо влезе като резерва на мястото на Наби Кейта в 71-ата, но броени минути по-късно след сблъсък със Зохоре получи травма в главата и Клоп го смени с Джеймс Милнър. Именно Милнър пък вкара вторият гол за „червените”, след като реализира дузпа в 81-ата минута. Шон Морисън задържа цинично Салах в наказателното поле на отбора си и реферът Мартин Аткинсън посочи бялата точка.

В следващия кръг Ливърпул приема вече изпадналия Хъдърсфийлд, а мачът е идния петък. Кардиф Сити пък гостува на друг сигурен изпаднал отбор – Фулъм.