Уейн Рууни иска да стане мениджър от най-високо ниво като бившите си съотборници в тима на Англия Стивън Джерард и Франк Лампард, докато се подготвя за първия си мач като временен треньор на английския клуб от Чемпиъншип Дарби Каунти.

Дарби уволни бившия холандски национал Филип Коку, след като отборът се смъкна до последно място в класирането и временно начело на тима ще бъде Рууни.

Първият двубой на Рууни като мениджър е срещу Бристол Сити в събота, но рекордьорът по мачове за Манчестър Юнайтед и Англия мисли много по-дългосрочно, вдъхновен от назначенията на Лампард в Челси и Джерард в шотландския Рейнджърс.

"През последните няколко години ясно дадох да се разбере, че амбицията ми е да стана мениджър . . . особено с момчета като Стивън Джерард, Франк Лампард и Скот Паркър (Фулъм) всички получиха добри работни места и да справят наистина добре. Не бих бил амбициозен човек, ако кажа, че не искам работата", каза 35-годишният Рууни.

Нападателят остава играещ треньор, но заявената от него амбиция предполага, че дните му като футболист може да приключват.

"Докато съм на тази позиция, ще си продължа договора за три години", пошегува се Рууни.

"Знам, че съм в здрача на кариерата си. Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи в бъдеще. Засега имам пръст и в двете съблекални - като играч и се опитвам да ръководя отбора, и ще видим къде ще ни отведе това", добави бившият английски национал.