Истинско зрелищно дерби в английски стил предложиха отборите на Арсенал и Тотнъм. „Топчиите“ се наложиха с 4:2 над най-големия си съперник в дербито на Северен Лондон. Срещата от 14-ия кръг на Висшата лига се игра на „Емирейтс“, а феновете на футбола видяха от всичко – при това по много.

Атрактивната среща беше белязана от емоции и страст, които доведоха до цели две дузпи, напрежение и меле, няколко обрата, интрига почти до последната минута, един изгонен играч, както и цели 6 гола.

Унай Емери се оказа по-добрият в дуела с Маурисио Почетино, като промени хода на мача, благодарение на резервите си – от 1:2 на почивката, с намесата на Аарън Рамзи и Александър Лаказет домакините стигнаха до крайното 4:2.

Попаденията в срещата реализираха Пиер-Емерик Обамеянг (2 гола), Александър Лаказет и Лукас Торейра. За „шпорите“ се отчетоха Ерик Дайър и Хари Кейн.

Срещата стартира със силен домакински натиск. Още в 9-ата минута Арсенал поведе на своя градски съперник. Ян Вертонген игра с ръка в наказателното поле, а това беше забелязано от съдията Майк Дийн. Реферът не се поколеба да даде жълт картон и да посочи бялата точка. Пиер-Емерик Обамеянг изпрати вратаря в другия ъгъл, за да реализира без затруднения за 1:0.

В 23-ата минута Сон показа отлична техника по левия фланг и успя да стреля, но Бернд Лено улови отправения удар по земя.

В 30-ата минута на мача Тотнъм успя да изравни за 1:1. След центриране от фаул на Кристиан Ериксен, Ерик Дайър засече с глава. След попадението защитникът отиде да се радва пред феновете на домакините, като едва не се стигна до сбиване, заради провокацията от негова страна. Наложи се дори Маурисио Почетино да се намесва, за да успокоява страстите около тъчлинията. В крайна сметка играчът на Тотнъм получи жълт картон.

Само 4 минути по-късно „шпорите“ напълно обърнаха хода на мача до 2:1. Тимът получи право да изпълни от т.нар. леки дузпи. Нахлулият на скорост Сон падна в наказателното поле след минимален контакт с Роб Холдинг. Точен от дузпата бе Хари Кейн.

В следващите минути, окрилени от случилото се, играчите на Маурисио Почетино започнаха по-често да поглеждат към мрежата на Бернд Лено. Въпреки това в продължението на първата част Обамеянг и Шкодран Мустафи бяха близо до изравнителен гол.

На почивката Унай Емери побърза да направи рокада в състава си, при това с цели две смени, като в игра се появиха Александър Лаказет и Аарън Рамзи. Именно двете резерви направиха разликата след подновяването на играта.

В 56-ата минута чудесна атака за Арсенал доведе до ново равенство. Ектор Бейерин отправи страхотен пас в предни позиции, Аарън Рамзи отклони към Пиер-Емерик Обамеянг, който отправи отдалеч много прецизен удар за 2:2. С това попадение нападателят на „топчиите“ вече е едноличен лидер сред голмайсторите във Висшата лига за сезона с 10 попадения.

Страхотният мач предложи нов обрат в 75-ата минута. Арсенал промени случващото се - отново в своя полза - 3:2 с попадение на резервата Александър Лаказет, който се разписа с удар отдалеч.

Само 3 минути по-късно домакините довършиха своя най-голям съперник – 4:2. Лукас Торейра успя да покоси Тотнъм след прецизен удар от нищожен ъгъл.

Какво друго остана да предложи този мач на феновете на футбола, освен червен картон. В 84-ата минута Ян Вертонген получи втори жълт картон заради грубо влизане в краката на Александър Лаказет.

Фенове на Арсенал

източник: Gulliver/GettyImages

В крайна сметка, Унай Емери се оказа победител в дербито. Неговият тим изпревари Тотнъм за 4-ото място, макар и двата отбора да са с еднакъв брой точки – по 30. С една повече е третият – Челси. Лидер е Манчестър Сити с 38.

Арсенал: Лено, Мустафи, Сократис, Холдинг, Коласинак, Белерин, Джака, Торейра, Иуоби, Мхитарян, Обамеянг.

Тотнъм: Лорис, Орие, Вертонген, Фойт, Дейвис, Дайър, Сисоко, Ериксен, Али, Сон, Кейн

Съдия: Майк Дийн

Стадион: Емирейтс