Бърнли направи Коледа тъжна в червената част на Манчестър, след като на Боксинг Дей взе точка насред "Олд Трафорд" - 2:2 срещу Юнайтед, който на фона на случилото се дори трябва да е доволен от постигнатото. До почивката гостите водеха с 2:0, но влезлият като резерва Джеси Лингард влезе в ролята на Дядо Коледа за своя отбор и с два гола, вторият в добавеното време на мача, осигури точката за Юнайтед.

Големият подарък обаче е за лидера Манчестър Сити, който след хикса на градския си съперник има възможност да увеличи още повече аванса си на върха.

С оглед на показаното на терена резултатът трудно може да бъде определен като закономерен, тъй като Юнайтед доминираше през всички 90 минути. Тимът на Шон Дайш обаче показа много по-голяма ефективност, възползва се от две статични положения и в крайна сметка до самия край можеше да стигне дори и до победата.

За първи път Жозе Моуриньо реши да заложи на нападателен тандем между Ромелу Лукаку и Златан Ибрахимович, което в последствие щеше да се окаже грешно решение, поправено на почивката.

Мачът започна ужасно за „червените дяволи“, които още в 3-ата минута се оказаха назад в резултата. Йохан Гудмундсон центрира от фаул в наказателното поле, там се получи разбъркване, в което никой не успяваше да играе с топката. Това обаче направи Ашли Барнс, който успя да стреля от 2-3 метра и да реализира за 1:0.

В 12-ата минута авансът на гостите можеше и да бъде удвоен след изстрел на Скот Арфийлд, който срещна напречната греда. Постепенно след 15-ата минута Ман Юнайтед заигра доста по-добре и погледна към вратата на Ник Поуп, който спаси блестящо изстрели на Люк Шоу и Пол Погба.

За сметка на това Бърнли демонстрира блестяща ефективност и в 36-ата минута стигна до втория си гол, паднал след блестящо изпълнение от пряк свободен удар на Стивън Дефур. Белгиецът изпрати топката перфектно в горния десен ъгъл на вратата, а Давид де Хеа нямаше какво да направи, за да спре първия гол за сезона на реализатора.

Малко след това Маркъс Рашфорд виждаше как връща един от двата гола, след като преодоля Поуп. Бен Мий обаче бе на голлинията и изби топката. Златан Ибрахимович също имаше добра позиция за стрелба, но Кевин Лонг изби в корнер с решителен шпагат. Погба пък стреля опасно извън наказателното поле, а топката мина на сантиметри от вратата.

На почивката Жозе Моуриньо реагира с две смени. Играта напуснаха Златан Ибрахимович и Маркос Рохо, а на техните места влязоха Джеси Лингард и Хенрих Мхитарян.

И именно един от тях – Лингард, се отличи с невероятен пропуск в началото на второто полувреме. Младият нападател получи топката на два метра пред вратата, но вместо да вкара, нацели лицето на вратаря Ник Поуп, след което топката се плъзна по напречната греда.

Само 2 минути по-късно обаче Лингард се реваншира великолепно с много красив гол с пета. Ашли Йънг пусна пас по земята към Лингард, който с гръб към вратата успя с пета да стреля между краката на Кевин Лонг, а топката попадна в ъгъла на вратата.

Юнайтед увеличи натиска си още повече и като цяло през второто полувреме владението на топката на „червените дяволи“ достигаше до 80%. Играта бе почти изцяло в половината на Бърнли, че и в наказателното поле на гостите, но добрите възможности за гол пред Юнайтед бяха рядкост.

Все пак големите усилия в крайна сметка донесоха частичен успех и домакините стигнаха до равенството. В купа от хора в наказателното поле Йънг стреля в тялото на Бен Мий, топката попадна на крака на Лингард, който стреля веднага и реализира втория си гол в двубоя за крайното 2:2.

В класирането Юнайтед е на 12 точки зад лидера Сити, който обаче е и с мач по-малко. Бърнли остава седми с 33 точки.