Германецът Томас Тухел е новият мениджър на националния отбор на Англия, съобщи Футболната асоциация на страната. Бившият наставник на Борусия Дортмунд, Пари Сен Жермен, Челси и Байерн Мюнхен застава начело на европейските вицешампиони, а негов помощник ще бъде англичанинът Антъни Бари. Двамата работиха заедно в Челси и в Байерн.

„Много съм горд, че ми бе оказана честта да водя отбора на Англия. Отдавна имам усещането за лична връзка с футбола в тази страна, която вече ми донесе някои невероятни моменти. Да имаш шанса да представляваш Англия е огромна привилегия, а възможността да работиш с такава талантлива група играчи е много вълнуваща. Работейки с моя асистент Антъни, ще направим всичко възможно да направим отбора на Англия успешен и да накараме привържениците да се гордеят. Искам да благодаря на ФА, по-специално на Марк и Джон, за доверието им. Очаквам с нетърпение да започнем нашето пътуване заедно“, заяви Тухел в своето обръщение.

Изпълнителният директор на ФА Марк Бълингам също приветства топло германеца:

„Развълнувани сме, че наехме Томас Тухел, един от най-добрите треньори в света, и Антъни Бари, който е един от най-добрите английски треньори, за да го подкрепя. Нашият процес на избор на треньор беше много задълбочен. Преди Европейското първенство имахме план за действие при извънредни ситуации и очертахме точно качествата, които ще търсим в един треньор. Откакто Гарет Саутгейт подаде оставка, ние работихме с набора от кандидати, срещнахме се с редица треньори и ги оценихме по тези критерии. Томас беше много впечатляващ и изпъкна с огромния си опит и стремежа си. Антъни е топ английски талант и също така има международен опит с Република Ирландия, Белгия и Португалия. По принцип искахме да наемем треньорски екип, който да ни даде възможно най-добрия шанс за спечелване на голям турнир и вярваме, че те ще направят точно това. Томас и екипът са се фокусирали еднозначно върху това да ни дадат възможно най-добрия шанс за триумф на Световното първенство през 2026 година“.

„Бих искал да благодаря на Лий, че се активизира и направи всичко, което поискахме от него – той е много талантлив треньор и основна част от нашия път в Англия. Сега той ще се съсредоточи върху запазването на титлата на Европейското първенство за младежи през лятото. Това са вълнуващи времена за феновете на Англия на ниво старши и младежи и очакваме с нетърпение да посрещнем Томас и Антъни, когато започнат работа през януари“, добави Бълингам.