Санкциите срещу Челси и ситуацията около собствеността на клуба от Висшата лига оказаха влияние върху отбора, което доведе до спад във формата на играчите, но въпреки всичко това не може да се използва като извинение за лошите резултати, каза мениджърът Томас Тухел.

Челси беше обявен за продажба от собственика Роман Абрамович след инвазията на Русия в Украйна и му бяха наложени санкции от британското правителство. 

Правителството наложи ограничения на Челси, като например не позволява на клуба да продава билети или да подновява договорите на играчи, а Тухел добави, че плановете за нови попълнения за следващия сезон ще се забавят.

"Това със сигурност се отразява на отбора, но не мога да кажа до каква степен. Антонио Рюдигер ни напуска в периода, в който сме санкционирани и не можем да се борим за него", каза Тухел преди съботния домакински мач срещу Уулвърхямптън.

"Ясно е, че има ефект. Това решение оказва влияние върху съблекалнята. Ситуацията по отношение на бъдещето на всеки не е ясна, защото няма разговори . . . Но не искаме да го използваме като извинение. Ситуацията дойде в момента на натоварена програма. Може би отборът имаше чувството, че нямаме толкова голямо значение дали ще постигнем победа или загуба, загубихме малко предимство и това може да е достатъчно, за да загубим мачове", добави специалистът.

Челси е трети в класирането с 66 точки, но взе само четири точки от последните си четири мача. До края на сезона има четири кръга, а Арсенал (63 точки) и Тотнъм (61) се доближават, докато трите отбора се борят за две места в Шампионската лига.

"Това, което искаме да постигнем, е манталитетът и начинът на мислене всеки ден, на всеки три дни, каквото и да е необходимо, без значение дали е мач за купа или от първенството – това е мястото, където трябва да намалим разликата. Няма причина този спад да продължава и следващият момент е да го спрем утре. Убеден съм, че имаме достатъчно причини да ни се има доверие", допълни Тухел.

Той каза още, че полузащитниците Н'Голо Канте и Жоржиньо ще пропуснат мача заради контузии.

Междувременно "вълците" ще бъдат без своя треньор Бруно Лажи, след като португалецът даде положителен тест за COVID-19 тази седмица.