Мениджърът на Челси Томас Тухел обясни решението си да замени титулярния страж Еди Менди с Кепа Арисабалага минута преди края на продълженията във финала за Суперкупата срещу Виляреал снощи.

Германският специалист разкри, че това е плануван ход, за който и двамата вратари са били информирани още преди мача.

Кепа замени Менди в 119-ата минута, а това се оказа решаващ ход за „сините”, които триумфираха и взеха Суперкупата на Европа, след като Арисабалага спаси две дузпи.

Това не е първият път, в който Тухел сменя двамата си вратари при изпълнения на дузпи. Същото се случи и в мача за ФА Къп срещу Барнзли през февруари.

Gulliver/Getty Images
52 снимки

“Това не беше нещо спонтанно. Говорихме го с вратарите още когато дойдохме тук и изиграхме първия си мач за Купата срещу Барнзли. Имахме статистика, бяхме подготвени и знаехме, че Кепа има най-добрият процент спасени дузпи. Нашият анализатор и треньорите на вратарите ми показаха данните, говорихме с играчите, че това може да се случи в елиминационни мачове, и оттогава те са наясно”, сподели Тухел.

„Страхотно е как Еди приема това. Проведохме този разговор още преди мача с Барнзли и оттогава те знаят. Ние правим това, което е добре за тима. Беше необходимо да го направим и се радвам, че всичко сработи. Има доказателства, че Кепа е по-добър при дузпите. Тези момчета са отборни играчи. Доволен съм от Кепа, както и от Еди”, каза още наставникът на Челси.