Тотнъм победи Суонси като гост с 2:0 и потопи още повече уелсците в калта. Те са последни там с 16 точки.

В други челни сблъсъци между отбори, замесени в битките за оставане Кристъл Палас обърна като гост Саутхемптън с 2:1, а Уест Хем също направи обрат от 0:1 срещу Уест Бромич  - 2:1.

При това положение печелившите от тези битки на дъното в 22-ия кръг на Висшата лига са лондонските тимове. Палас, който събра 22 точки, е над чертата на 14-ата позиция. А „чуковете” са 16-и с 21 точки. „Светците” са с 20 пункта на 17-ото място. Уест Бромич пък е предпоследен с 16 точки, колкото има и Суонси.

Тотнъм поведе в резултата при гостуването си на Суонси в мач от 22-ия кръг на Висшата лига. Попадението вкара Фернандо Йоренте с глава в 12-ата минута и Тотнъм поведе с 1:0. Испанският нападател отчетливо бе в положение на засада, но тя не бе маркирана и голът бе зачетен.

„Шпорите” оставиха топ-стрелеца си Хари Кейн на пейката в този мач, и заради заболяване, и заради предстоящия на 4 януари нов мач срещу Уест Хем. Лондончани владееха инициативата на тежкия терен и в страхотния дъжд, който се изсипваше в Южен Уелс. Шансът за домакините през първата част бе при един пряк свободен удар, но топката премина над вратата.

През второто полувреме Суонси изравни играта, а Тотнъм можеше да остане и с 10 души, ако реферът на прости втори жълт картон за Давинсон Санчес. Малко след това – в 59-ата минута, колумбиецът бе заменен, за да не получи червен картон.

В 68-ата минута Хари Кейн все пак се появи в игра, сменяйки голмайстора до момента Йоренте.

После пък  Деле Али бе побутнат в наказателното поле на Суонси, но дузпа не бе отсъдена. Уелсците обаче се вдигнаха мощно. Първо Аю отблизо не успя да промуши топката. После гредата спаси Тотнъм след удар на Ван дер Хорн и рикошет в гърба на Вертонген.

В 89-ата минута Деле Али  с добавка фиксира крайното 2:0 в полза на Тотнъм, след като и Кейн имаше участие при гола. „Шпорите” застанаха на петата позиция в класирането с 40 точки.

В битката на дъното между двата отбора, чиито имена започват с Уест „чуковете” от Уест Хем се видяха изоставащи в резултата срещу  гостуващия  Уест Бромич. В 30-ата минута Джеймс Маклийн направи страхотен пробив и изпрати топката под гредата от 20 метра за 0:1.

И двата тима заредиха ситуации, но повечето от тях бяха на сметката на лондончани. Така в 59-ата имнута Анди Керъл изравни с глава за 1:1.

Пак снажният нападател даде победата на „чуковете” с гола си в третата добавена минута за 2:1.

Саутхемптън поведе срещу Кристъл Палас с хубавия гол на Шейн Лонг в 17-ата минута за 1:0.

В 69-ата минута Джеймс Макартър успя да възстанови равенството за Палас – 1:1.

В 80-ата минута Лука Миливоевич осъществи пълния обрат за Палас, след като изпрати снаряд във вратата на „светците” с удар от границата на пеналта за 1:2.