Един от фаворитите в турнира за Купата на Лигата в Англия – Тотнъм по крайно любопитен начин приключи участието си в надпреварата в 1/8-финалите. Отборът на Маурисио Почетино, който дори не заложи тотално на резерви, допусна сериозна издънка в сблъсъка срещу Уест Хем и след пълен обрат от 2:0 до 2:3 се оказа зад борда. Футболистите на „чуковете” заслужават не една и две похвали за показаното мъжество, защото след безобразно слабото първо полувреме излязоха преобразени и връхлетяха противника като внезапна стихия.

Муса Сисоко и Деле Али дадоха аванс от два чисти гола на „шпорите” до почивката, но след нея на сцената излезе Андре Аю. Ганаецът се разписа на два пъти в рамките на 5 минути, а централният бранител Анджело Огбона завърши една от най-знаменитите победи на „чуковете” в турнира.

Двубоят на "Уембли" започна повече от перфектно за Тотнъм, който беше в ролята на символичен домакин. Още в 6-ата минута "шпорите" спипаха разкъсаната отбрана на Уест Хем на контраатака, която премина през Хьон-Мин Сон отляво. Кореецът изчака точният миг, за да изведе пробиващия Муса Сисоко сам срещу вратаря, а французинът бе хладнокръвен при завършващия удар - 1:0.

Вратарят на "чуковете" Адриан се погрижи тимът му да не изостане с много твърде рано в мача. В 18-ата испанският страж се отчете със стабилно спасяване срещу Деле Али, който стреля с глава.

Лошата новина за Уест Хем дойде в 37-ата минута. Тогава Сон и Деле Али разиграха около границата на пеналта, а последният реши да пробва късмета си с шут към вратата въпреки големия брой защитници срещу себе си. Изстрелът не бе толкова точен и нямаше да бъде проблем за Адриан, но 18-годишният Деклан Райс подложи глава и това промени с много траекторията на топката. Тя тупна и влезе точно до лявата греда и в този миг Уест Хем изглеждаше обречен - 0:2.

Не е ясно какво каза Славен Билич на своите момчета в петнадесетте минути между полувремената, но промяната бе повече от очевидна. Тотнъм излезе на терена за втората част с нагласата, че е спечелил, докато Уест Хем игра на върха на възможностите си. Първият лъч надежда за "чуковете" дойде в 55-ата минута с един корнер пред вратата на Мишел Ворм. Защитниците пред холандеца не изчистиха добре топката, а тя попадна в Едмилсон Фернандес. Халфът стреля мощно по диагонала, Ворм се разтегна, за да избие, а Андре Аю изникна от нищото, за да намали - 1:2.

Пет минути по-късно ганаецът пак бе в прегръдките на своите съотборници. И това попадение лежи изцяло върху плещите на бранителите в бели екипи, които не успяха да отдалечат топката от пеналта. След серия отигравания с глава Анди Керъл даде перфектен пас - отново с глава - за Аю. Бившият ас на Олимпик Марсилия от 4-5 метра по диагонала разстреля Ворм - 2:2.

В тези мигове "шпорите" изглеждаха напълно шокирани и в 70-ата сблъсъкът с реалността бе особено болезнен. Мануел Лансини центрира от ъглов удар, а никой не скочи с Огбона, който беше безкомпромисен при изстрела в горния ляв ъгъл - 3:2!

Накрая Тотнъм опита повече панически да се хвърли в атака, но изобщо не се доближи до високите стандарти, които зададе в предишните си двубои. Така "шпорите" се оказаха елиминирани, а Уест Хем ще чака какво ще отреди жребия за топ 8.