Отборът на Челси продължи напред за Купата на Футболната асоциация на Англия след продължения. Третодивизионният Плимут Аргайл измъчи до краен предел елитния тим, но в крайна сметка той загуби с 1:2 след 120 минути игра на „Стамфорд Бридж“.

Макоули Гилеспи откри резултата в западен Лондон след осем минути игра. Сесар Аспиликуета възстанови равенството в 41-ата минута. Маркос Алонсо даде аванс на "сините" в края на първото продължение, за да донесе успеха на своя отбор в страхотна битка в най-стария футболен турнир в света.

В самия край на второто продължение пък Райън Харди от гостите пропусна дузпа, с която щеше да прати мача за решаване при наказателни удари и добрата игра на отбора не се увенча с успех в западен Лондон.

Gulliver/GettyImages
37 снимки


Гостите от южна Англия стигнаха до свободен удар в осмата минута, а Макоули Гилеспи докосна с глава топката след центрирането, след като елиминира съпротивата на Ромелу Лукаку, за да може Гилеспи да прати топката в "синята" врата - 1:0 за Плимут. Отговорът на Челси бе мигновен, като домакините организираха скоростно нападение в десетата минута, но изстрелът на Матео Ковачич с десния крак срещна напречната греда на Купър.

Челси започна да търси дейно гола, като домакините организираха нападения по двата фланга, но Плимут се бранеше много стабилно на "Стамфорд Бридж". В 29-ата минута вратарят Купър направи съвсем рутинно спасяване след удар на Хаким Зиеш. Секунди след това мароканското крило на лондончани прати топката на втора греда, където бе Калъм Хъдсън-Одой. Англичанинът скочи и стреля с глава от метър, но топката за втори път се отби в гредата на гостите от юга.

В 37-ата минута Челси натресе за трети път гредите на Плимут, а за втори път това се случи за сърбина Матео Ковачич. Той шутира от греницата на наказателното поле между двама защитници на гостите, но топката срещна десния страничен стълб на Майкъл Купър. Четири по-късно голът за Челси дойде. Зиеш комбинира с Жоржиньо, а халфът пусна извеждащ пас вдясно за Маунт. Англичанинът даде бързо подаване за Сесар Аспиликуета, а опитният бранител с пета прати топката в мрежата на Купър - 1:1.

Териториалната доминация на домакините се пренесе и през втората част, докато Плимут опитваше да се брани по всякакъв начин. В 58-ата Аспиликуета се разписа за втори път, но първият асистент-съдия вдигна флага си за засада, тъй като позицията на испанеца беше некоректна. В 63-ата минута Кепа направи спасяване след удар с глава след корнер, а в ответната атака Кай Хавертц се измъкна зад линията на защитата на Плимут и реши да стреля, вместо да комбинира вдясно със Зиеш, а Скар блокира удара на германеца. В 69-ата Пануче Камара отигра с глава центриране отляво на Едуардс, но топката премина встрани от вратата на Арисабалага.

Челси направи промени в състава си, но големи опасности пред вратата на Купър липсваха. Така срещата отиде към две продължения по 15 минути. След 42 изстрела и 19 ъглови удара Челси стигна до втория гол в мача в края на първото продължение, когато Кай Хавертц даде страхотен пас назад за Алонсо, а испанецът с десния крак порази вратата на Плимут.

След старта на второто продължение гостите отправиха три поредни удара посока вратата на Челси, но и трите пъти топката не порази вратата на Кепа, като тимът от Лига 1 трябваше да съжалява за тези си пропуски на "Стамфорд Бридж". В 116-ата минута Маланг Сар направи кошмарна грешка, след като не догони пас на Маркос Алонсо, а той удари Харди в наказателното поле на "сините" и Саймън Хуупър отсъди дузпа за Плимут. Фаулираният Харди застана зад топакта и би силно по земя в долния ляв ъгъл на Кепа, ала испанският страж направи спасяване и отрази удара.

AET / ЧЕЛСИ – ПЛИМУТ АРГАЙЛ 2:1

0:1 Макоули Гилеспи (8)

1:1 Сесар Аспиликуета (41)

2:1 Маркос Алонсо (105)

Рефер: Саймън Хуупър, Англия

Стадион: „Стамфорд Бридж“, Лондон, Англия

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (4-3-3): 1. Кепа Арисабалага – 28. Сесар Аспиликуета (к), 4. Андерас Кристенсен, 2. Антонио Рюдигер, 31. Маланг Сар – 19. Мейсън Маунт, 5. Жоржиньо, 8. Матео Ковачич – 22. Хаким Зиеш, 9. Ромелу Лукаку, 20. Калъм Хъдсън-Одой

Мениджър: Арно Мишелс

ПЛИМУТ АРГАЙЛ (5-3-2): 1. Майкъл Купър – 15. Конър Грант, 3. Макоули Гилеспи, 6. Дан Скар (к), 5. Джеймс Уилсън, 8. Джо Едуардс – 10. Дани Мейър, 4. Джордан Хютън, 28. Пануче Камара – 14. Джордан Гарик, 31. Люк Джефкот

Мениджър: Стивън Шумахер