Бранителят на Евертън – Джеймс Тарковски, даде интервю за DIEMA SPORT 2. Английският защитник коментира своя нов, но познат от Бърнли наставник Шон Дайш, изненадващата победа над лидера Арсенал и какви емоции очаква да има по време на дербито на Мърсисайд срещу Ливърпул.

Здравей, Джеймс, радвам се да се видим. На първо място кажи ни как си и как се чувстваш?

- Здравейте, и аз се радвам да се видим и съм добре, благодаря.

Отново работиш с Шон Дайш - какво промени той за периода, откакто беше назначен?

- Честно казано, върнахме се към основните неща в играта ни. Даваме всичко от себе си, работим като екип, защитаваме се добре, но и създаваме достатъчно опасности в атака за противниковата защита. Това се видя добре и в двубоя с Арсенал.

Какво почувства в началото на мача с Арсенал - като нагласа на отбора, подкрепа от феновете, беше ли уверен в личните си способности?

- Играхме много добре, придържахме се към плана си, в защита успяхме да дублираме най-опасните им играчи и да печелим доста единоборства. Преходът ни в атака също се получи и успяхме да доставим достатъчно топки за Доминик Калвърт – Люин. Той получи нужната подкрепа от хората в предни позиции, за да създадем някои наистина добри ситуации. Цялостното представяне ни позволи да ограничим най-добрия отбор в лигата до само няколко опасни положения.

94 снимки

А как се почувства, когато отбеляза попадението?

- О, просто неописуемо чувство. Това бе може би най-хубавият гол, който съм вкарвал някога, най-вече заради момента, в който дойде той. Последните няколко месеца бяха много трудни за нас, така че да се разпиша в подобен момент и да помогна за победата на отбора си бе страхотно.

Да поговорим за ъгловите удари! Ако трябва да обясниш на човек, който не гледа футбол, кое е най-важното за теб като защитник, но и като нападател?

- От гледна точка на атакуващата фаза, трябва да се позиционираш добре и центрирането от изпълнителя да бъде на нужното ниво. Всичко в двубоя с Арсенал обаче бе както трябва и се получи перфектно. И в защита, и в атака обаче трябва да бъдеш достатъчно смел, за да подложиш главата си в много опасни ситуации, сред много съперници, за да изчистиш топката, или да стреляш към вратата.

Следва дерби на Мърсисайд. Ливърпул не е в най-добрата си форма, това прави ли сблъсъка по-различен за твоя отбор? А може би и за феновете?

- Не мисля, че формата на съперника променя нещо за нас. Знаем точно колко силен отбор са и как се представиха в предишните сезони. Очаквам с нетърпение срещата и съм готов да се изправя срещу едни от най-добрите футболисти в света. Със сигурност феновете очакват от нас да дадем всичко от себе си и да направим каквото можем, за да спечелим, но ние сме готови именно на това. Очакваме сблъсъка с нетърпение и се надяваме да стигнем до добър резултат.

За съжаление отново си замесен в битката за оцеляване, но и преди си изпадал в такава ситуация. Как опитът може да ти помогне през следващите няколко месеца?

- Ще се опитаме да играем мач за мач. Не искаме да гледаме толкова напред в бъдещето, нито да поглеждаме толкова често към класирането. Ще се трудим неуморно през седмицата, за да покажем добро лице в двубоите през уикенда.

Би ли ни споделил как оставаш спокоен в подобни моменти на битка за оцеляване?

- Както спомена, имам доста опит. Знам как се постъпва правилно в подобни ситуации, а и доста от съотборниците ми са били в битката за оцеляване. Така можем да даваме съвети на младите играчи, но и да оставаме спокойни и фокусирани върху сблъсъците, които ни предстоят.

И за финал, Евертън има официален фен клуб в България. Какво би казал на привържениците на „карамелите“ в страната ни?

- Здравейте, радвам се да се запозаем. Благодаря ви, че не спирате да ни подкрепяте. Напред „карамели“!

Благодаря ти много за това интервю. Успех!

- И аз благодаря. Всичко хубаво!