19-годишният Таит Чонг дебютира за Манчестър Юнайтед. При успеха над Рединг в третия кръг на ФА Къп (2:0) холандецът се появи в игра в 62-ата минута на мястото на Хуан Мата. Той опита да осъществи няколко пробива по десния фланг и си изкара един жълт картон за половиния час, в който бе на терена.

Така Чонг се превърна в 229-ия юноша на "червените дяволи" с дебют в първия тим. Клубът от "Олд Трафорд" винаги е имал афинитета да налага млади футболисти. Още от първите години на Алекс Фъргюсън са внедрявани играчи като Гигс, Бекъм, Скоулс, Невил и други. 

Тахит Чонг

източник: Gulliver/GettyImages

Кой обаче е Таит Чонг?

Той е роден на 4 декември 1999 г. във Вилимстед, Кюрасао - бивша холандска колония. Младият футболист има китайски корени, но представлява Холандия. Таит пристига на „Олд Трафорд“ през лятото на 2016-а година от родния Фейнорд. като любимата му позиция е на фланга.

Той трудно може да бъде объркан с оглед на бухналата си къдрава черна коса. Изключително харизматичен с огромен потенциал.

Точно преди две години Чонг изживя тежка контузия на коляното. 10 месеца след това той се завърна в игра за тима до 18 години. Въпреки че тимът изпадна в по-долна дивизия, след края на миналата кампания холандецът бе избран за "Играч на сезона".

Чонг бе повикан и на предсезонното турне на първия тим в САЩ преди началото на този сезон. Най-силно впечатление момчето направи срещу Клуб Америка, когато бе използван като централен нападател. 

Тахит Чонг

източник: Gulliver/GettyImages

През този сезон Чонг е вкарал 4 гола в 12 мача от вътрешния шампионат на юношите и още две попадения в Младежката Шампионска лига на УЕФА.

Игровият му стил е много специфичен. Неговият ляв крак е по-силен – нещо, което не се среща често в Англия. Това му дава един допълнителен коз. Има умението да прави мощни пробиви и да се измъква зад защитата на съперника. Притежава много ефективен завършващ удар, който му позволява да отиграва успешно повечето появили се пред него голови възможности.

Тахит Чонг

източник: Gulliver/GettyImages

Играе най-често като крило, а понякога и като изнесен нападател. Дългите му крака го правят много опасен за защитата, най-вече при контраатаки. Има страхотна бързина и желание непрекъснато да се движи в атака. Динамичната му осанка не спира да притеснява бранителите на всеки отбор по време на всички 90 минути.  

Таит Чонг е поредният елемент от цветовата гама на Висшата лига. 

Юнайтед без блясък към 4-ия кръг на ФА Къп, Оле подчини историята