Семейство Глейзър и сър Джим Ратклиф все още обсъждат правните аспекти на това как ще изглежда структурата на собствеността на Манчестър Юнайтед след вземането на 25-процентния дял от INEOS, след като се споразумяха за общите принципи на покупката.

Предстоящата сделка беше описана от замесените като една от най-сложните в този аспект, поради отличителното условие на миноритарния собственик да поеме пълния контрол върху спортната част на клуба. Разбираемо е, че евентуалният нов спортен директор в щаба на Ратклиф няма да трябва да взима важни решения без разрешението на Глейзър, както се случваше през последното десетилетие.

Основните правни условия, които трябва да бъдат уредени сега, са как точно ще работи разделянето, особено след като INEOS настоява за потенциален път към мажоритарна собственост чрез дялово участие. Това може да включва компромис и от двете страни, за да се постигне това решаващо първоначално споразумение.

The Independent твърди, че преговорите за миноритарен дял всъщност се водят от месец май, като в INEOS бързо са разбрали, че Глейзър няма реално намерение да продава целия клуб. Що се отнася до евентуалната футболна структура, имало е предварителни разговори, но Ратклиф и неговият екип искат да проучат правилно как работи клубът, преди да вземат крайни решения.

Това означава, че е много малко вероятно той вече да има влияние през януари дори, ако сделката дори бъде потвърдена дотогава. Бившият спортен директор на Ливърпул Майкъл Едуардс е разглеждан от INEOS, заедно с Пол Мичъл и Дъги Фрийдман като евентуалните хора, които да ръководят футболните операции на „червените дяволи“. Не е сигурно обаче дали Едуардс би искал да се върне към футбола.