Съндърланд измъкна точка от Ливърпул, като направи 2:2 на своя "Стейдиъм ъф лайт" в първия кръг от Висшата лига за 2017-та.

Така "черните котки" минаха път на съперника, който бе в серия от четири поредни победи, като на два пъти изоставаха в резултата, но с две дузпи стигнаха до равенството.

Точката е от изключителна важност за Съндърланд, в битката му за оцеляване в елита.

Ливърпул от своя страна бе допуснал само един гол в последните си четири мача, и спечели всичките, но сега се спря в коравия съперник, въпреки че владееше инициативата през цялото време.

Даниел Стъридж можеше да открие резултата още в седмата минута, но Вито Маноне се справи отлично, а малко по-късно спаси още веднъж вратата си. В 12-та минута Джак Родуел накара Симон Миньоле също да показва рефлекси.

Стъридж в 18-та минута отново не успя да преодолее Маноне, но минута по-късно италианският страж вече нямаше шанс. Стъридж беше оставен напълно непокрит във вратарското поле, и с глава завърши разиграване след центриране от корнер.

Само пет минути обаче трябваха на Съндърланд да стигне до шанс за изравняване от дузпа. Антъни Тейлър посочи бялата точка след фаул на Рагнар Клаван срещу Дидие Ндонг, а Джърмейн Дефоу не сгреши за 1:1.

В 27-та минута домакините пропуснаха невероятна възможност да сътворят пълен обрат. Дефоу излезе сам срещу Миньоле, но стражът излезе с отлично премерено действие и спря нападателя.

Второто полувреме започна доста по-спокойно, без голови ситуации в началните 10 минути.

В 56-та минута Садио Мане не успя да засече една страхотна топка в наказателното поле. Възможности се откриха след това и за Съндърланд, като Дейвид Мойс имаше претенции и за дузпа, за игра с ръка на Емре Джан в пеналта.

Имаше ли дузпа за Съндърланд?

Фантастично двойно подаване между Стъридж и Лалана в 71-та минута бе спасено от Маноне, но след центрирането от корнер вече нямаше прошка.

В 72-та минута ъгловият удар пак изненада защитата на домакините, които отново бяха оставили съвсем самичък Садио Мане на два метра от вратата. Той не сгреши и изведе за втори път напред Ливърпул.

Втора дузпа за Съндърланд обаче отсъди Антъни Тейлър в 83-та минута, и този път тя вече бе безапелационна, след като Садио Мане игра с ръка след изпълнение на пряк свободен удар.

До края имаше достатъчно време, и Ливърпул потърси победата, но без да стигне до 100-процентова възможност за това.