Лий Мейсън бе главният арбитър на ВАР системата по време на мача Арсенал - Брентфорд. Той позволи на спорния изравнителен гол на Иван Тони за "пчеличките" да остане, въпреки повторенията, показващи, че Кристиан Норгаард е бил в засада, преди да центрира, за да отбележи неговият съотборник. Висшата лига потвърди, че Лий Мейсън е отстранен от съдийството на ВАР след пропуска му в мача на "артилеристите" от Висшата лига.

Професионалният съвет на официалните лица в мача (PGMOL), които отговарят за съдийството във Висшата лига, по-късно признаха за "човешка грешка", която коства трите точки на преследващите титлата "артилеристи" в лондонско дерби с Брентфорд. Твърди се, че Лий Мейсън е "забравил" да начертае правилните линии, когато е преглеждал играта, водеща до гола на Тони.

Преди това Мейсън получи наказание от Висшата лига през септември 2022 г., след като отмени гол от Нюкасъл в срещата с Кристъл Палас на "Сейнт Джеймсис Парк", който трябваше да остане в сила. Говори се, че шефът на съдиите Хауърд Уеб е свикал спешна среща след важни грешки от неговия екип от служители, като клубовете, засегнати от някои объркващи решения, са получили извинения.

Джон Брукс, който погрешно отмени гол на Брайтън в срещата на "чайките" с Кристъл Палас през уикенда, вече беше отстранен от ВАР тази седмица за мърсисайдското дерби и критичния сблъсък между Арсенал и Манчестър Сити. Той обаче получи наряд в следващия кръг от срещите и ще бъде четвъртият съдия, когато "топчиите" се изправят срещу Астън Вила в събота.