Нюкасъл победи като гост Тотнъм с 2:1 в сблъсък от 13-ия кръг на английската Висша лига. Калъм Уилсън откри в 31-та минута. Алмирон удвои преднината на "свраките" в 40-та минута. Хари Кейн намали в 54-та минута.


Guilliver/GettyImages
35 снимки

Домакините започнаха силно. Само за 3 минути, "шорите" на два пъти обстрелваха вратата пазена от Ник Поуп. И в двата случая, Сон потърси гола, като втория му опит бе извън наказателното поле, а топката мина на сантиметри над гредата.

"Свраките" обаче потърсиха бърз отговор с дълъг извеждащ пас към Жоелинтон в 5-та минута, той успя да си поеме топката, но бе съборен от играч на "шпорите". След кратка проверка от ВАР - дузпа нямаше.

В 15-та минута отново Тотнъм застраши вратата на "свраките". Сесеньон проби по левия фланг и изпрати остро центриране в наказателното поле, където Хари Кейн беше близо, но все пак не успя да стигне до топката първи.

Хари Кейн поведе много бърза и хубава контраатака в 29-та минута. Нападателят навлезе сам в наказателното поле и стреля, но Ник Поуп успя да спаси с левия си крак и още веднъж отказа "шпорите".

В 31-та минута оабче Калъм Уилсън бе изведен с високо подаване. Лорис не излезе добре за тази топка и допусна грешка, тъй като кълбото попадна в нападателя на "свраките", който го прати в опразнената врата. Ситуацията бе прегледана от ВАР и попаденитео бе признато. 

Жоелинтон имаше шанс да удвои преднината на гостите в 38-та минута. Той опита изстрел от далечна дистанция, който обаче мина малко над вратата. Само две минути по-късно това направи Алмирон, който проби в наказателното поле и стреля - никакъв шанс за Лорис!

В последните секунди на първото полувреме Сон бе изведен сам срещу вратаря, топката обаче не беше от най-удобните и той се затрудни при поемането. След това двама от футболистите на "свраките" го затвориха и не му дадоха шанс да се обърне към вратата. Последва пас назад към Кейн, който опита да стреля, но ударът му бе блокиран.

Първата по-сериозна ситуация във второто полувреме дойде пред вратата на Лорис. Първо Лонгстаф се справи страхотно по фланга и надигра няколко футболиста в бяло, а след това центрира на далечната греда, където беше Жоелинтон, който стреля от малък ъгъл с глава. Топката срещна тялото на защитник на "шпорите", а "свраките" претендираха сериозно за игра с ръка. Положението бе прегледано набързо от ВАР, но дузпа нямаше - само корнер.

Тотнъм наказа този пропуск на гостите. В 54-та минута след корнер, Хари Кейн се измъкна от Кийрън Трипиър и стреля с глава на далчната греда. Английският нападател нямаше как да сбърка от такава дистанция и върна "шпорите" в мача. ВАР прегледа ситуацията за вероятна засада, но такава изглежда липсваше. 

Две минути по-късно "свраките" бяха близо до това да накажат колебливата защита на домакините, след като Уилък отправи изстрел, който беше неточен, но Калъм Уилсън бе на косъм от това да отклони топката във вратата. В 68-та минута пък Фабиан Шер опита късмета си с удар от далечна дистанция, но той попадна в средата на вратата и беше лесна плячка за Юго Лорис.

И въпреки че водеше в резултата, Нюкасъл остана по-активният отбор на терена. И двамата треньори погледнаха към смените. В 78-та минута играчите на Тотнъм избухнаха срещу съдията, след като един от играчите на "свраките" игра с ръка в собственото си наказателно, но съдията позволи играта да продължи. Явно не е имало достатъчно аргументи за дузпа, но футболистите на домакините не останаха доволни.

Хари Кейн стреля с глава в 87-та минута, но топката мина над вратата. Нов пропуск за домакините.

Тотнъм Нюкасъл

източник: SofaScore

FT / ТОТНЪМ - НЮКАСЪЛ 1:2

0:1 Калъм Уилсън 31'

0:2 Алмирон 40'

1:2 Хари Кейн 54'

Съставите на двата отбора:

Тотнъм: 1. Лорис, 6. Санчес, 15. Ерик Дайър, 34. Ленгле, 12. Емерсон, 30. Бетанкур, 38. Бисума, 4. Скип, 19. Сесеньон, 10. Хари Кейн, 7. Хьон Мин-Сон

Старши треньор: Антонио Конте

Нюкасъл: 22. Ник Поуп, 33. Бърн, 4. Ботман, 5. Шер, 2. Кийрън Трипиър, 28. Уилък, 39. Гимараеш, 36. Лонгстаф, 7 Жоелинтон, 24. Алмирон, 9. Уилсън

Старши треньор: Еди Хау