Английската Висша лига може да отнеме точки от актива на лондонския футболен клуб Челси за нарушения на финансовия феърплей, извършени по време на управлението на руския милиардер Роман Абрамович. Това съобщава британският вестник "Гардиън", позовавайки се на разследване на Cyprus Confidential.

Изданието съобщава за изтичане на файлове, показващи тайни сделки чрез офшорни компании, собственост на Абрамович. Според Cyprus Confidential, трансферите са били предназначени за агента на бившия полузащитник на Челси Еден Азар, партньор на бившия старши треньор на отбора Антонио Конте. Освен това офшорни средства вероятно са били използвани за привличането на бразилеца Уилиан и на камерунеца Самуел Ето'о от Анжи Махачкала.

Абрамович купи Челси през 2003 година за приблизително 140 милиона британски лири от англичанина Кен Бейтс. След като обаче той беше включен в забранения списък на британското правителство през март 2022-а, съветът на Висшата лига го отстрани от управлението на Челси. Клубът беше обявен за продажба през март 2022-а, а два месеца по-късно купен от консорциум, ръководен от американския бизнесмен Тод Бьоли за 4,25 милиарда лири. След закупуването на клуба, консорциумът разкри, че има непълни финансови отчети между 2012 и 2019 година. /БТА