Сезонът в Англия навлиза в решителната си фаза, а по всичко личи, че два тима са големите фаворити за титлата във Висшата лига. Прогнозите на мнозина специалисти от началото на сезона бяха разбити на пух и прах, като малко бяха тези, които предричаха титла за състава Арсенал.

Тимът на Микаел Артета обаче продължава да окупира първото място в таблицата за временно класиране, следван пълно от действащия шампион Манчестър Сити. Разликата на върха в подреждането между двата тима е само пет точки, като и двата отбора са изиграли по 26 мача. Трети с мач по-малко е съставът на Манчестър Юнайтед, който има цели 20 точки по-малко от лидера Арсенал и трудно би се намесил в борбата за първото място.

Суперкомпютър прогнозира, кой ще бъде новият шампион на Англия, като прогнозите отиват в полза на Арсенал. На втора позиция ще остане Манчестър Сити, а според изчисленията на машината в крайното класиране трети ще бъде съставът на Манчестър Юнайтед, следван от Нюкасъл, Тотнъм, Ливърпул и Брайтън. Въпреки многомилионните инвестиции в тима на Челси, „сините” от Лондон ще финишират едва десети. Според компютъра, с елитния си статус ще се простят отборите на Евертън, Борнемут и Саутхемптън.