Отборът на Манчестър Юнайтед има само един процент шанс да спечели титлата във Висшата лига през новия, това изчисли суперкомпютър. „Червените дяволи“ инвестираха сериозно в отбора си това лято, за да сложат край на почти десетгодишното си чакане да се върнат на върха на английския футбол.

Суперкомпютърът на „FiveThirtyEight“ обаче прогнозира, че тимът на Ерик тен Хаг ще завърши сезона на шесто място с 57 точки в актива си. Компютърният анализ също им дава и 18 процента шанс да се класират за Шампионската лига.

Очакванията са, че Юнайтед ще бъде изпреварен за четвърто и петото място съответно от Тотнъм и Арсенал, които се очаква да завършат сезона с 66 и 61 точки. Шансовете на дуото от северен Лондон да спечелят лигата също не са много големи. Суперкомпютърът дава пет на Тотнъм и два процента на Арсенал.

Очаква се Челси да завърши сезона на трето място след вицешампиона от миналия сезон Ливърпул. „Сините“ ще завършат кампанията със 72, а мърсисайдци – с 80 точки. Техните шансове да спечелят лигата са значително по-високи от тези на Юнайтед и Арсенал, като суперкомпютърът им дава 11 и 30 процента шансове да бъдат короновани за шампиони на Англия.

Защитаващият титлата Манчестър Сити оглавява таблицата с 85 точки и 48 процента шанс да запази титлата си.

Въпреки огромните инвестиции от Саудитския публичен инвестиционен фонд, Нюкасъл се очаква да завърши сезона на 13-то място с 47 точки на своя сметка.

Изчислено е, че изпадащите от Висшата лига ще бъдат трите новаци в елита - Фулъм, Борнемут и Нотингам Форест.