Отборът на Челси надигра гостуващия на "Стамфорд Бридж" тим на Лестър Сити с резултат 2:1 в страхотен сблъсък от четвъртия кръг на английската Висша лига. "Сините" стигнаха до успеха при това с човек по-малко, след като в 28-ата минута Конър Галахър беше изгонен за два жълти картона. 

Рахийм Стърлинг откри в 47-ата с първия си гол за клуба, а след това и удвои в 63-ата минута. Харви Барнс върна едно попадение в 66-ата минута, но това се оказа недостатъчно за гостите.

Gulliver/GettyImages
46 снимки

Лондончани натиснаха още в началото, но в средата на първата част останаха в намален състав, а до края на полувремето имаха късмет, че не изоставаха в резултата. Играчите на Томас Тухел, който бе наказан за днешния двубой, излязоха напълно променени през второто полувреме и стигнаха до аванс от две подадения, които бяха дело на Стърлинг. Лестър бърдо се върна в срещата и до края опита да стигне до изравняването, но така и не успяха да го постигнат. Домакините удариха още две греди, а "лисиците" също нямаха късмет в една ситуация и топката се отби от напречния стълб.  

По този начин Челси вече има седем точки и излезе на шеста позиция, докато Лестър остава на предпоследното 19-о място с едва един пункт в актива си. В следващия кръг лондончани гостуват на Саутхемптън, а "лисиците" приемат набиращия скорост Манчестър Юнайтед.

КЛАСИРАРНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Още по темата:

Уилфред Ндиди пред DIEMA SPORT 2: Ако не бях футболист, щях да съм...


Домакините наложиха натиск още в началните минути на срещата и можеха да открия резултата още след шест минути игра. Тогава Бубакари Сумаре загуби топката на центъра от Жоржиньо, а след това Конър Галахър веднага изведе отляво на скорост Рахийм Стърлинг. Бившият играч на Манчестър Сити напредна към наказателното поле и влезе в него, след което центрира по тревата към далечната греда, а там Рубен Лофтъс-Чийк засече, но Дани Уорд скъси бързо дистанцията и с крак блокира в корнер.  

В 12-ата минута Челси получи право да изпълни дузпа. До ситуацията се стигна, след като Лофтъс-Чийк изведе отдясно Кай Хавертц, а германецът му я върна в наказателното поле, където беше повален от Юри Тилеманс, а съдията посочи бялата точка. Ситуацията обаче беше прегледана със системата ВАР за потенциална засада в хода на атаката, а такава имаше, след като Хавертц беше зад защитата на гостите. По този начин дузпата беше отменена.

Въпреки по-добрата игра на домакините, Лестър получи изненадващ превес в 28-ата минута, когато Конър Галахър беше изгонен. Марк Кукурея изпълни корнер към първа греда, но топката беше изчистена. Тя стигна отново до Кукурея, който даде спорен пас назад и той бе пресечен от Харви Барнс, а той пък бе посечен от Галахър. Младокът получи жълт картон, който обаче му беше втори и съответно напусна терена принудително.

В 34-ата минута топката попадна във вратата на Едуард Менди, след като Харви Барнс засече центриране от ъглов удар, но попадението беше отменено заради нарушение в атака. На повторенията се видя, че нападателят на „лисиците“ използва ръката си, за да попречи на Менди да боксира топката.

Две минути преди края на първата част Челси удари греда. Рахийм Стърлинг центрира отляво в наказателното поле, където Джеймс Джъстин опита да изчисти с глава, но топката попадна на десния крак на Рийс Джемйс, който нанесе топовен удар, но кълбото се отби от лявата греда на Уорд.

В последните секунди на добавеното време на първата част Лестър пропусна чудесна възможност за попадение. Дрюсбъри-Хол центрира отляво в наказателното поле, където топката не беше изчистена по най-добрия начин и тя попадна в Тилеманс, който комбинира с връхлитащия вдясно в пеналтерията Тимоти Кастан. Белгиецът шутира, но Менди скъси бързо дистанцията и го блокира.

На почивката на терена за домакините се появи Сесар Аспиликуета, който замени Мейсън Маунт.

Две минути след старта на втората част обаче лондончани откриха резултата. Кукурея комбинира със Стърлинг пред наказателното поле, а английският национал задържа добре и си нагласи топката на десния крак, след което отправи страхотен прехвърлящ удар и не остави шансове на Уорд за 1:0 в далечния ъгъл. Това бе и първи гол за Стърлинг с екипа на "сините" в официален двубой. 

В 51-ата минута Стърлинг можеше да удвои резултата, но удари греда, която беше втора за неговия тим в мача. Хавертц получи в своята половина, напредна добре и комбинира вляво с Кукурея, който пък опита да центрира към Стърлинг. Получи се обаче щастлив рикошет и топката стигна до голмайстора на домакините, който стреля ниско с десния крак, но Уорд успя да докосне кълбото с крак и я отклони достатъчно, за да се отбие от дясната му греда.

Лестър опита да натисне в следващите минути, но така и не можеше да затрудни сериозно Менди и защитата пред него. Стигна се само до един неточен изстрел на Барнс пред наказателното поле в 61-ата минута. 

„Сините“ отново вдигнаха оборотите и само две минути по-късно резултатът беше удвоен. Джемйс направи двойно с Хавертц на десния фланг, след което английският национал центрира към далечната греда, където Кастан забрави за Стърлинг, който от метър намери вратата за 2:0.  

Лестър се върна в мача доста бързо. В 66-ата минута „сините“ не успяха да изнесат по най-добрия начин топката, което позволи на Барнс да отнеме, след което направи двойно с Джейми Варди и получи обратно топката отляво в наказателното поле. Крилото задържа добре и шутира във вратарския ъгъл за 2:1.​

Три минути по-късно Кечечи Ихеаначо шутира от дъгата пред наказателното поле, но покрай дясната греда на Менди.

В 73-ата минута Лестър имаше два добри шанса да възстанови равенството. В първия случай Дрюсбъри-Хол комбинира с Барнс отляво, който потанцува с топка в крака и шутира ниско в близкия ъгъл, но в ръцете на Менди. Секунди след това Жоржиньо сбърка и Тилеманс му отне, след което комбинира с Ихеаначо в наказателното поле, но нападателят стреля слабо и покрай вратата.

Лестър имаше страхотна възможност за втори гол в 83-ата минута, когато Варди беше изведен от своята половина на скорост, преодоля Трево Чалоба, а след направи влезе в наказателното поле отдясно и стори същото с Менди, но ъгълът му стана много малък и стреля от външната страна на мрежата.

Гостите натиснаха в последните минути и в 87-ата удариха гледа. Даниел Амарти изведе в коридор отдясно в наказателното поле Айозе Перес, който си нагласи топката на десния крак и шутира, но право в напречната греда.

До края на мача "лисиците" опитаха да стигнат до равенството, но домакините съумяха да запазят аванса си и стигнаха до трите точки.


FT | ЧЕЛСИ – ЛЕСТЪР СИТИ  2:1

1:0 Рахийм Стърлинг 47'

2:0 Рахийм Стърлинг 63'

2:1 Харви Барнс 66'

Червен картон: Конър Галахър (Челси) 28'

Висша лига, 4-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-5-2)16. Едуард Менди - 24. Рийс Джеймс, 6. Тиаго Силва, 14. Трево Чалоба - 12- Рубен Лофтъс-Чийк, 19. Мейсън Маунт, 5. Жоржиньо (к), 23. Конър Галахър 2x ж.к. / ч.к., 32. Марк Кукурея - 29. Кай Хавертц, 17. Рахийм Стърлинг

Резерви: 1. Кепа Арисабалага (вр), 28. Сесар Аспиликуета, 21. Бен Чилуел, 44. Итън Емпаду, 8. Матео Ковачич, 20. Калъм Хъдсън-Одой, 18. Армандо Броя, 22. Хаким Зиеш, 10. Кристиан Пулишич  

Мениджър: Томас Тухел

ЛЕСТЪР СИТИ (4-1-4-1)1. Дани Уорд - 2. Джеймс Джъстин, 6. Джони Еванс (к), 18. Даниел Амарти, 27. Тимоти Кастан - 42. Бубакари Сумаре - 7. Харви Барнс, 23. Кийнън Дрюсбъри-Хол ж.к., 8. Юри Тилеманс, 28. Денис Прат ж.к. - 9. Джейми Варди 

Резерви: 31. Даниел Иверсен (вр), 33. Люк Томас, 4. Чаглар Союнджу, 25. Уилфред Ндиди, 17. Айозе Перес, 24. Намфалис Менди, 11. Марк Олбрайтън, 20. Патсон Дака, 14. Келечи Ихеаначо

Мениджър: Брендън Роджърс


Главен съдия: Пол Тиърни, Англия

Стадион: „Стамфорд Бридж“, Лондон, Англия