Отборът на Евертън съумя да надделее над Арсенал в големия съботен мач от съботната програма на Висшата лига с 2:1 и удължи серията на „артилеристите” без успех в елита на Англия на седем поредни срещи. За това спомогна Роб Холдинг, който си наниза автогол в 22-ата минута и даде превес на „карамелите”, но в 35-ата Никола Пепе възстанови равенството след чудесна работа, свършена от Ейсли Мейтланд-Найлс в наказателното поле на домакините. Все пак в 45-ата минута бранителят Йери Мина отново даде аванс на домакините и на практика оформи крайния резултат пред две хиляди зрители на „Гуудисън Парк”.

По този начин Евертън се изкачи до второто място във временното класиране и има 26 точки, но след неделния ден може да бъде свален от подгласната позиция. Стремглавото пропадане на Арсенал обаче е чутовно и тимът е със скромния актив от 14 точки на незавидното 15-о място и е само на пет пред зоната за изпадане от елита на Англия.


Евертън стартира малко по-дейно от двата отбора, но в първите минути ситуации за отразяване от двамата вратари нямаше. Първият удар посока двете врати, който бе опасен, дойде след 15 минути. Тогава централният бранител на Евертън Майкъл Кийн пое топката в центъра, а отборът на Арсенал се беше прибрал дълбоко в своята половина. Англичанинът напредна с топка в крака и отправи мощен удар от 30-ина метра, а топката профуча край десния страничен стълб на Бернд Лено - аут.

75 снимки

В 21-ата минута "карамелите" направиха постепенно нападение, а Алекс Иуоби центрира отдясно за Доминик Калвърт-Люин. Нападателят игра с глава, но ударът му беше доста неточен. Въпреки това, топката се отби в бедрото на бранителя Роб Холдинг и тя влетя във вратата на Бернд Лено.

Четири по-късно "артилеристите" имаха прекрасна възможност. Киърън Тиърни се включи отляво и върна топката назад към Нкетия. Той отправи диагонален изстрел, но топката не намери очертанията на вратата на Пикфорд. След 33 минути игра Мейтланд-Найлс изпревари Том Дейвис, а халфът на Евертън искаше да изрита топката, но вместо това удари играча на Арсенал и Андре Маринър нямаше друг избор и посочи бялата точка. Зад топката застана Никола Пепе. Той отправи добър изстрел в долния десен ъгъл на Пикфорд, той се метна в другата посока и гостите изравниха.

В самия край на първото полувреме Калвърт-Люин бе затворен от Мохамед Елнени, но въпреки нарушение си баланс на тялото отправи прецизен удар към горния десен ъгъл на Бернд Лено, но германецът с една ръка изби топката в корнер. След него дойде вторият гол за Евертън, след като Йери Мина от първата греда с глава засече топката във вратата на Лено, макар опитите на германеца да блокира удара - 2:1.

Евертън извади огромен късмет в 54-ата минута. Уилиан центрира топката в наказателното поле на Евертън, а Джордан Пикфорд трябваше спокойно да улови топката, но вместо това я изпусна. Тя отиде към Давид Луис, който стреля с десния крак, но топката се отби в левия страничен стълб на английския вратар на домакините. Арсенал продължи с териториалния натиск, но в последвалите минути отбраната на Евертън удържаше набезите на отбора, воден от Микел Артета. В 64-ата минута Калвърт-Люин свали топката за Ричарлисон вляво, а Мейтланд-Найлс не успя да спре нахлуването на бразилеца в наказателното поле на Арсенал. Той върна по земя за Калвърт-Люин, но Холдинг изчисти напред.

В 77-ата минута пък Тиърни изпусна Майкъл Кийн след центриране на Сигурдсон, но бранителят на Евертън не успя да отправи качествен удар с глава посока вратата на Лено. Последва центриране отдясно на резервата Джо Уилък към друга резерва Габриел Мартинели, но прекалено силно. Малко след това Иуоби стреля от средна дистанция след изчистване от корнер, а топката се отби в тялото на Уилок, но за щастие на Лено тя отиде отново в ъглов удар. Четири преди края гостите стигнаха до много добра възможност. Мейтланд-Найлс достави центриране отдясно, а Джо Уилок надскочи снажния Йери Мина и отправи удар с глава, но не успя да уцели вратата - аут.

В добавеното време на срещата Арсенал имаше две възможности да изравни резултата, след като Евертън се огъна, но първо топката мина по голлинията на Джордан Пикфорд, след което поселдва шут на Букайо Сака, но английският вратар изби топката. Малко след това Лаказет игра с глава в наказателното поле, а Пикфорд улови топката.


FT / ЕВЕРТЪН - АРСЕНАЛ 2:1

1:0 Роб Холдинг (21-автогол)

1:1 Никола Пепе (35-дузпа)

2:1 Йери Мина (45)


Евертън: Пикфорд – Годфрий, Кийн, Мина, Холгейт – Дейвис, Дукуре, Сигурдсон – Ричарлисон, Калвърт-Люин, Иуоби

Мениджър: Карло Анчелоти

Арсенал: Лено – Тиърни, Луис, Холдинг – Сака, Себайос, Елнени, Мейтланд-Найлс – Уилиан, Нкетиа, Пепе

Мениджър: Микел Артета