Отборът на Астън Вила записа много ценна и трудна победа над Саутхемптън в мач от 21-ия кръг на Висшата лига. Бирмингамци се наложиха с 1:0, но двубоят бе белязан от нови спорни отсъждания на системата за видеоарбитраж.

Още в началото на срещата домакините имаха сериозни претенции за дузпа, след като Мати Кеш откровено игра с ръка в наказателното поле, а това помогна топката да не попадне в очертанията на вратата.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

След дълго преглеждане на ситуацията с VAR реферът Лий Мейсън прецени, че няма умисъл в действията на футболиста на Вила и не посочи бялата точка. На телевизионните повторения се видя, че преди да срещне ръката на защитника, топката се отклонява от бедрото на играча.

Единствения гол в срещата падна малко преди почивката, когато Джак Грийлиш намери отлично Рос Баркли в наказателното поле, където той стреля с глава и прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата.

През втората част битката преобладаваше на терена, а добрите положения за гол почти липсваха. Все пак „светците” се добраха до попадение в продължението на срещата, но голът бе отменен. Дани Ингс се разписа, но отново системата за видеоповторения се намеси в ущърб на домакините и отсъди засада.

Така Вила стигна до ценния успех, който изкачи тима осмата позиция във временното класиране. Бирмингамци изпревариха тимовете на Арсенал и Челси. Саутхемптън пък запазва единадесетото си място в таблицата.