Отборът на Ливърпул спечели рекордна девета Купа на Лигата в Англия след невероятна драма с дузпи срещу тима на Челси. На митичния стадион "Уембли" двата тима завършиха при резултат 0:0 след 120 минути игра, а при дузпите Кепа Арисабалага, който се появи точно преди ударите от бялата точка, направи решаващия пропуск при 22-ото изпълнение. 

Двата тима предоставиха грандиозен спектакъл през целия двубой. Ударите по посока към двете врати бяха над 30, но гол така и не падна, поне не и зачетен. През второто полувреме попадение на Жоел Матип беше отменено заради засада, а малко след това гол на Кай Хавертц също не беше зачетен по същата причина. Мейсън Маунт пропусна двете най-добри възможности за "сините", като при второто удари гредата. Садио Мане и Мохамед Салах не успяха да отбележат при чудесни ситуации за мърсисайдци. В продълженията нови две попадения за "сините", реализирани от Хавертц и Ромелу Лукаку, също бяха отменени.

При дузпите драмата не стихна, като и двата отбора не можеха да направят нито един пропуск и се стигна до това двамата вратари да изпълнват удари от бялата точка. Куивийн Келехър, който направи пореден отличен мач, реализира, но Кепа Арисабалага, който се появи точно преди дузпите, направи голям пропуск, като стреля над вратата и така донесе девети рекорден трофей от турнира на Ливърпул.


Мениджърът на „сините“ Томас Тухел заложи на Едуард Менди на вратата вместо Кепа Арисабалага. Матео Ковачич е възстановен и стартира от първата минута, докато Мейсън Маунт също бе титуляр и си партнираше с Кристиан Пулишич, а на върха на атаката действаше Кай Хавертц. Ромелу Лукаку бе на резервата скамейка, а Хаким Зиеш дори непопадна в групата.

Юрген Клоп пък постави на вратата Куивийн Келъхър, който бе предпочетен пред Алисон, след като игра в досегашните мачове в турнира. Капитанът Джордан Хендерсън се завърна сред титулярите за сметка на Къртис Джонус. Лиус Диас, Мохамед Салах и Садио Мане пък водеха атаката, докато Диого Жота бе на резервната скамейка. Роберто Фирмино пък пропусна финала заради контузия. На загрявката Тиаго Алкантара, който беше обявен сред титулярите, получи травма и беше заменен от Наби Кейта.

Gulliver/GettyImages
98 снимки

„Сините“ от Лондон отстраниха по пътя към финала отборите на Астън Вила (след дузпи), Саутхемптън (след дузпи), Брентфорд и градския съперник Тотнъм. Мърсисайдци пък се справиха с Норич Сити, Престън Норт Енд, Лестър Сити (след дузпи) и Арсенал, за да стигнат до битката за трофея.  

Двата състава се срещнаха за последен път в този турнир през 2018 година, когато Челси надделя с 2:1 като гост на „Анфийлд“ в третия кръг. Двата отбора са се срещали веднъж на финал в Купата на Лигата. През 2005 година Челси печели с 3:2 в Кардиф след продължения.

Gulliver/GettyImages
48 снимки


Срещата стартира по-добре за Челси, които има и първата голова ситуация. В шестата минута капитанът Сесар Аспиликуета получи отдясно в наказателното поле и веднага намери с пас по тревата Кристиан Пулишич, който стреля от границата на вратарското поле, но с отлично спасяване се отчете вратарят Куивийн Келехър. След това Маркос Алонсо стреля, но много високо.

"Сините" изглеждаха по-подредени в действията си в началото и в 16-ата минута Мейсън Маунт получи на добра позиция в наказателното поле, но се забави с изстрела и бе блокиран.

Постепенно обаче Ливърпул се настани в половината на лондончани. Удар на Мохамед Салах излезе далеч в аут, такъв на Върджил ван Дайк беше блокиран, а В 18-ата минута фантастично центриране на Трент Александър-Арнолд намери Мане. Сенегалецът обаче отправи много неточен удар с глава.

В 27-ата минута "червените" имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Аспиликуета, но главният съдия подмина ситуацията. Впоследствие се оказа, че ръката на капитана на Челси е била в естествена позиция.

След точно половин час игра мърсисайдци бяха много близо до откриването на резултата. Садио Мане бе намерен в наказателното поле отляво и предостави топката на Наби Кейта, който стреля силно, но Едуард Менди изби. Мане обаче дотича и успя да нанесе нов изстрел отблизо, но отново неговият сънародник в националния отбор на Сенегал направи страхотно спасяване и запази резултата непокътнат.

В 35-ата минута Пулишич изведе зад защитата на Ливърпул Кай Хавертц, който излезе сам срещу Келехър и стреля, но покрай лявата греда. Веднага след това обаче беше отсъдена засада на германеца.

Четири минути по-късно Хавертц изведе Пулишич отдясно в наказателното поле, а американецът стреля, но Келехър отрази.

В 41-ата минута Челси имаше нов шанс, когато Хавертц свали за Аспиликуета преднаказателното поле, а защитникът нанесе опасен изстрел, който прелетя много малко над вратата на Келехър. 

С изтичането на последната минута от редовното време на първата част "сините" пропуснаха нова страхотна възможност за попадение. Лондончани организираха чудесна контраатака, при която Пулишич напредна в половината на Ливърпул и комбинира с Хавертц вдясно. Германецът центрира към около точката за дузпа, където Маунт беше изпуснат от защитниците и нанесе удар, който премина на сантиметри от лявата греда на вратаря на "червените".

Челси стартира силно и второто полувреме, като в 49-ата минута Пулишич даде прекрасен извеждащ пас за Маунт зад защитата на Ливърпул и останал очи в очи срещу Келехър стреля, но топката се отби от лявата греда и не пожела да влезе във вратата.  

В 57-ата минута се нложи да бъде извършена принудителна смяна в състава на "сините". С травма напусна капитанът Сесар Аспиликуета и бе заменен от Рийс Джеймс, който се завърна в игра след дълго лечение на контузия. 

Минута след това Маунт получи на левия фланг, напредна на скорост към наказателното поле, комбинира с Хавертц, който му я върна. Последва удар на Маунт, който обаче бе спасен от Келехър.

Ливърпул отговори с опасна ситуация в 64-ата минута, когато Менди не изчисти по най-добрия начин топката. Фабиньо пресече и след това комбинира с Мане, а сенегалецът изведе зад защитата на Челси Салах, който остана сам срещу Менди и го прехвърли, но топката беше бавна и бе изчистена от Тиаго Силва пред голлинията.

Мърсисайдци помислиха, че са открили резултата в 67-ата минута, когато Александър-Арнолд центрира от свободен удар на далечната греда в наказателното поле, където Мане беше изпуснат и отигра с глава към далечната греда, а там Жоел Матип заби топката във вратата с глава отблизо. Последва обаче разглеждане на ситуацията за евентуална засада на Ван Дайк, който влияше на играта, тъй като възпираше Рийс Джеймс да се противопостави на Мане. В крайна сметка засада беше отсъдена, а голът отменен. 

Ливърпул вдигна оборотите и в 75-ата минута имаше нов шанс за попадение. Тогава Александър-Арнолд успя да изведе с дълъг пас Луис Диас отляво, който напредна на скорост, влезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Менди изби в корнер.

Три минути след това и гол за Челси също беше отменен заради засада. Тогава резервата Тимо Вернер получи отляво в наказателното поле и центрира към границата на вратарското поле, където Хавертц нанесе удар с глава, Келехър не успя да избие и топката попадна във вратата му. Веднага обаче беше отсъдена засада на Вернер, което беше и правилното решение. 

В игра за Ливърпул пък се появиха Харви Елиът, Джеймс Милнър и Диого Жота, които замениха Джордан Хендерсън, Наби Кейта и Садио Мане.

Пет минути преди края на редовното време се стигна до истински карамбол пред вратата на Челси. Андрю Робъртсън и Салах разиграха късо след ъглов удар, шотландецът влезе отляво в наказателното поле и намери Диас, който стреля, но Менди спаси. Последва нод удар на Робъртсън, но отново сенегалският страж изби пред погледа на Матип, а впоследствие и играч на "сините" премахна опасността. 

В първата минута от добавеното време отново Менди беше последна преграда пред гола, след като спаси с една ръка мощен удар с глава на Ван Дайк, който засече топката след корнер.  

Челси също имаше прекрасен шанс в добавеното време, когато в петата от шестте добавени Маркос Алонсо успя, макар и падайки, да центрира отляво на първа греда, където появилия се като резерва Ромелу Лукаку бе изпуснат от Фебиньо и Ван Дайк и нанесе удар с левия крак, но Келехър също показа класата си. Така се стигна и до продълженията.

На старта на продълженията Ибраима Конате замени Жоел Матип в тима на "червените". В игра се появи и Дивок Ориги, който смени Луис Диас.

В 98-ата минута се стигна до втори отменен гол за Челси. Трево Чалоба пресече пас на десния фланг и напредна на скорост, след което изведе зад защитата на мърсисайдци Лукаку, който влезе в наказателното поле, справи се с Конате, стреля в близкия ъгъл и отбеляза. Попадението обаче беше отменено заради засада на белгиеца и ВАР потвърди решението, макар да ставаше дума за сантиметри. 

Силите и на двата отбора намаляваха с всяка изминала минута и логично нови ситуации липсваха до края на първото продължение. На почивката преди вторите петнадесет минути Жоржиньо смени Матео Ковачич.

В 110-ата минута Челси вкара за трети път топката във вратата на Келехър, но отново голът беше отменен заради засада. В ситуацията Лукаку центрира отляво в наказателното поле, където Хавертц беше забравен и нанесе удар към далечния ъгъл, който попадна вратата, но германецът е бил в нередовна позиция.

По всичко изглеждаше, че и двата отбора са се насочили към дузпите, а буквално в 120-ата минута Тухел вкара в игра Кепа Арисабалага, който щеше да пази при ударите от бялата точка.

ДУЗПИТЕ:

0:1 / гол - Джеймс Милнър

1:1 / гол - Маркос Алонсо

1:2 / гол - Фабиньо

2:2 / гол - Ромелу Лукаку

2:3 / гол - Върджил ван Дайк

3:3 / гол - Кай Хавертц

3:4 / гол - Трент Александър-Арнолд

4:4 / гол - Рийс Джеймс

4:5 / гол - Мохамед Салах

5:5 / гол - Жоржиньо

5:6 / гол - Диого Жота

6:6 / гол - Антонио Рюдигер

6:7 / гол - Дивок Ориги

7:7 / гол - Н'Голо Канте

7:8 / гол - Андрю Робъртсън

8:8 / гол - Тимо Вернер

8:9 / гол - Харви Елиът

9:9 / гол - Тиаго Силва

9:10 / гол - Ибрахима Конате

10:10 / гол - Трево Чалоба

10:11 / гол - Куивийн Келехър

10:11 / пропуск - Кепа Арисабалага


FT | ЧЕЛСИ – ЛИВЪРПУЛ  0:0 (10:11 след дузпи)

Купа на Лигата, финал

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-4-1-2): 16. Едуард Менди – 14. Трево Чалоба, 6. Тиаго Тиаго, 2. Антонио Рюдигер – 26. Сесар Аспиликуета (к), 7. Н’Голо Канте ж.к., 8. Матео Ковачич ж.к., 3. Маркос Алансо – 19. Мейсън Маунт, 10. Кристиан Пулишич - 29. Кай Хавертц ж.к.

Резерви: 1. Кепа Арисабалага (вр), 31. Маланг Сар, 5. Жоржиньо, 24. Рийс Джеймс, 12. Рубен Лофтъс-Чийк, 17. Саул Нигес, 9. Ромелу Лукаку, 20. Калъм Хъдсън-Одой, 11. Тимо Вернер

Мениджър: Томас Тухел

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 62. Куивийн Келехър – 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 32. Жоел Матип, 66. Трент Александър-Арнолд ж.к. – 8. Наби Кейта, 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо – 23. Луис Диас, 10. Садио Мане, 11. Мохамед Салах​

Резерви: 1. Алисон (вр), 5. Ибрахима Конате, 21. Константинос Цимикас, 7. Джеймс Милнър, 18. Такуми Минамино, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн, 20. Диого Жота, 27. Дивок Ориги 

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Стюарт Атуел, Англия

Стадион: „Уембли“, Лондон, Англия