Джон Хенри и FSG са изправени пред криза няколко месеца, тъй като Ливърпул иска да замени Юрген Клоп като мениджър. Наследникът на германеца ще бъде петият постоянен шеф на Ливърпул, откакто FSG пое Анфийлд през 2010 г.

Ключови назначения бяха направени през последния месец на фона на промени на терена, като главният изпълнителен директор на Ливърпул Били Хоган наскоро бе назначен за главен изпълнителен директор на FSG International. Това беше последвано от завръщането на Майкъл Едуардс във FSG, като бившият спортен директор на "червените" беше назначен за главен изпълнителен директор на футболните операции.

И докато основният фокус на Едуардс ще бъде върху назначаването на наследник на Клоп, той също ще отговаря за търсенето на инвестиционни възможности в други клубове по света. Мултиклубният подход е нещо, на което FSG държи.

Освен футбола, FSG също притежава Бостън Ред Сокс и Питсбърг Пингуинс от НХЛ, докато голфът вече е добавен към портфолиото. През януари Хенри обедини сили с редица други собственици на спортни отбори като част от Strategic Sports Group, наливайки до 2,8 милионае евро в PGA Tour.

Инвестицията дойде на фона на продължаващите дискусии за сделка за сливане между PGA, DP World Tour и LIV Golf. Спортът беше разтърсен, когато редица топ играчи, включително Джон Рам и Фил Микелсън, се присъединиха към LIV. Турнето на бунтовниците се финансира от Саудитския публичен инвестиционен фонд, който притежава и Нюкасъл Юнайтед.

Страните изненадващо изглеждаха готови да обединят сили миналата година в сливане. Крайният срок до 31 декември за споразумението беше пропуснат и изглежда, че няма напредък оттогава. Разговорите бяха подновени на Бахамските острови на Hero World Challenge и се съобщава, че Хенри е присъствал.

Според Golf Monthly, шефът на FSG е излетял до Карибите и е бил част от дискусиите с председателя на PIF Ясир Ал-Румаян. Комисарят на PGA Tour Джей Монахан настоя, че разговорът е бил „конструктивен“, съобщава ESPN.

Говорейки след потвърждаването на сделката през януари, Хенри каза: „Оценяваме много възможността да се присъединим към играчите на PGA Tour в тази важна следваща фаза от еволюцията на PGA Tour. Нашият ентусиазъм за това ново начинание произтича от много дълбоко уважение към тази забележителна игра и твърда вяра в експанзивния потенциал за растеж на PGA Tour. Горди сме да си партнираме с тази историческа институция и сме нетърпеливи да работим с PGA Tour и многобройните му членове, за да разрастваме и укрепваме играта голф в световен мащаб.“

Liverpool.com казва: Последната инвестиция на FSG няма да повлияе на фокуса върху Ливърпул, тъй като се надява да прекрати мандата на Клоп по страхотен начин. Вместо това ключов персонал ще ръководи търсенето на неговия заместник, включително хора като Майкъл Едуардс. Хенри имаше желание да проучи други възможности през последните години и ще види сделката с PGA като чудесен шанс за увеличаване на портфолиото на FSG и увеличаване на приходите.