В Портсмут определено имат поводи за радост. „Помпи“ вече е част от Чемпиъншип, като отборът спечели трофея в английската Лига 1 два кръга преди края. След снощния успех над Барнзли с 3:2, тимът от южния бряг официално си осигури завръщането във второто ниво на английския футбол след 12 години пауза. Това е безспорен успех и за мениджъра на тима Джон Моусиньо, а по всичко изглежда, че тепърва феновете на Портсмут ще очакват много вълнуващи моменти в Чемпиъншип през новата кампания. 
 
Портсмут бе част от Висшата лига между 2003 и 2010 г., като през 2008 спечели ФА Къп под ръководството на Хари Реднап. Клубът обаче отпадна от елита през 2010-а, макар и същата година да игра нов финал в ФА Къп. След два сезона в Чемпиъншип, последваха 2 поредни изпадания, като отборът се оказа в Лига 2 през 2013, но се завърна в горното ниво през 2017-а, сега си осигури и още една промоция. 
 
Завръщането на отбор като Портсмут поне във втората по сила дивизия на английския футбол, със сигурност е добра новина за почитателите на великата английска игра, като според мнозина, феновете на „помпи“ са едни от най-отдадените в Англия, а неколкократно дори самият Жозе Моуриньо ги е давал за пример през годините. Поне към днешна дата, в яростна битка за втората позиция в Лига 1 са се вкопчили, Болтън и Дарби Каунти, които ще трябва да решат спора помежду си в оставащите два кръга до края на кампанията. Дарби Каунти  на този етап заема втората позиция с 86 точки в своя актив, докато съставът на Болтън има 3 пункта по-малко.