В последния ден, в последния мач, отборът на Арсенал спечели втората позиция в класирането на Висшата лига. Сребърните медали са още по-сладки за играчите на Арсен Венгер, след като с успеха над Астън Вила с 4:0 отборът изпревари най-големия си съперник в Англия – Тотнъм.

„Шпорите“ претърпяха пълен крах срещу Нюкасъл в последния си двубой, с което позволиха да бъдат изпреварени от Арсенал. През сезона Тотнъм се бореше дори за първата позиция в Премиърлийг, но в крайна сметка изпусна своята позиция.

Хеттрик за Арсенал реализира Оливие Жиру, а в края на срещата Марк Бън си отбеляза автогол за финалното 4:0.

С успеха стана ясно, че Арсенал със сигурност ще започне кампанията си в Шампионска лига през следващия сезон директно от груповата фаза.

Още в 5-ата минута Арсенал поведе. След центриране отляво на Начо Монреал, Оливие Жиру с глава засече за 1:0.

Домакините продължиха да атакуват, като в 14-ата минута Габриел беше близо до попадението, но Марк Бън успя да изчисти топката.

В 33-ата минута Алексис Санчес намери пролука в защитата на Астън Вила, но завършващият му удар не беше достатъчно точен. Секунди след това Джак Уилшър стреля покрай дясната греда.

Едва в 38-ата минута гостите от Бирмингам успяха да създадат опасно положение пред Петър Чех, но ударът отблизо на Скот Синклер не порази целта.

След почивката, в 66-ата минута, Джордан Аю направи чудесен рейд, преодоля двама защитници на Арсенал, остана срещу Петър Чех, но стражът спаси мрежата си.

В 74-ата минута удар на Алексис Санчес беше блокиран от защитата на Астън Вила.

Натискът на домакините обаче проработи с пълна сила в 79-ата минута. Месут Йозил намери Оливие Жиру, който увеличи преднината на 2:0. Само минута по-късно Ектор Бейерин се възползва от статичната защита на Астън Вила, подаде отново на Оливие Жиру, който падайки на земята все пак засече за 3:0.

В даденото от съдията продължение Микел Артета получи топката от Алексис Санчес, стреля, уцели гредата, топката се отби в гърба на стража Марк Бън, за да си отбележи автогол за крайното 4:0.

След последните мачове Арсенал зае второто място със 71 точки, на 10 от шампиона Лестър. Астън Вила изпадна, след като успя да събере само 17 пункта от началото на сезона.