Отборът на Манчестър Сити не допусна изненада при домакинството си на Брайтън в отложен мач от Висшата лига. „Гражданите” очаквано взеха трите точки, но с само с минималното 1:0. Единствения гол в срещата бе дело на младата звезда на тима Фил Фодън в края на първата част. В заключителните минути домакините пропуснаха от бялата точка чрез резервата Рахийм Стърлинг, а по-рано в мача пък гредата спаси „чайките” от южния бряг.

Така тимът на Пеп Гуардиола се изкачи до третото място във временното класиране, само на точка от шампиона Ливърпул, който е втори и с мач повече. Брайтън пък остава точно над чертата в таблицата.


Gulliver/GettyImages
33 снимки

Първата добра ситуация в мача логично бе на сметката на Манчестър Сити. След атака на Фодън и Зинченко, последния стреля, но ударът му бе блокиран от бранител.

В 13-ата минута Велтман пробва късмета си с изненадващ удар от малък ъгъл, но не сполучи. Още в ответната атака Сити отговори с изстрел на Кевин Де Бройне, но ударът му бе спасен от стража на „чайките”.

Привидно Манчестър Сити продължи да владее топката, но трудно създаваше стопроцентови ситуации в наказателното поле на своя противник.

В 28-ата минута домакините стигнаха до отлична възможност, която обаче бе създадена от гостите. След неразбирателство в отбраната на Брайтън, Адам Уебстър върна топката към своя вратар Роберт Санчес, който  улови в пеналтерията, а реферът логично отсъди двоен удар. Целият отбор на Брайтън се нареди почти на голлинията, а последвалият удар на Кевин Де Бройне бе блокиран от Алексис Мак Алистър.

Търпението на домакините се отплати минутка преди края на първата част, когато „гражданите” поведоха. Английският национал Фил Фодън отново взе нещата в свои ръце и реализира, за да даде преднина на своя тим. Той получи отляво на границата на наказателното поле, с лекота мина през двама бранители на Брайтън за да освободи пространство пред себе си и с много точен удар в долния десен ъгъл на вратата не остави шансове на испанския страж на гостите.

Втората част започна с нов натиск на домакините. В 50-ата минута Първо Фил Фодун, а след това Гюндоган имаха възможности, но не успяха да увеличат преднината на своя тим. Малко по-късно Фодън отново бе замесен в интересна ситуация, когато падна в наказателното поле на гостите след съприкосновение с Жоел Велтман, но реферът посочи, че няма дузпа. Ситуацията бе прегледана и с VAR, но решението бе същото.

В 60-ата минута „гражданите” отново бяха близо до увеличаване на резултата, но този път гредата се оказа верен помощник на вратаря на гостите. След удар на Гюндоган, Санчес успя да избие, но топката попадна в Бернардо Силва, който преодоля бранител и стреля силно, но в напречния стълб.

Manchester City - Brighton, Premier League

източник: Gulliver/GettyImages

В продължението на срещата домакините стигнаха до дузпа, след като вратарят Санчес фаулира Кевин Де Бройне след грубо неразбирателство в отбраната на гостите. Зад топката застана резервата Стърлинг, който заложи на силата и прати топката над вратата.

Гостите имаха последен шанс, като дори вратарят Санчес се включи в предни позиции, очаквайки центриране от статично положение, но все пак ‘гражданите’ не допуснаха изненада и изкопчиха важните три точки.

FT/ МАНЧЕСТЪР СИТИ – БРАЙТЪН 1:0 | Класиране във Висшата лига

1:0 Фодън 44'

Стадион: „Етихад”, Манчестър

Рефер: Дарън Ингланд


Манчестър Сити (4-3-3): 21 Едерсон, 27 Кансело, 5 Стоунс, 3 Рубен Диас, 11 Зинченко, 20 Бернардо Силва, 16 Родри, 8 Гюндоган, 26 Марез, 17 Де Бройне, 47 Фодън

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Брайтън (3-4-2-1): 26 санчес, 4 Уебстър, 5 Дънк, 33 Бърн, 34 Велтман, 3 Уайт, 24 Прьопер, 30 Бернардо, 22 Тау, 10 Мак Алистър, 11 Тросар

Мениджър: Греъм Потър