Отборът на Манчестър Сити победи Челси с 2:1 в домакински двубой от 13-ия кръг на Висшата лига. Резултатът на "Етихад Стейдиъм" бе открит в 22-ата минута от Н'голо Канте, който с брилянтен нисък удар промуши топката покрай Едерсон. "Гражданите" се съвзеха бързо и съумяха да заличат изоставането си и дори да обърнат резултата. В 28-ата минута Кевин Де Бройне възстанови равенството, а по-късно Рияд Марез направи пълния обрат факт. Втората част бе доста по-спокойна и резултатът от първата част се запази, въпреки че в последните секунди Рахийм Стърлинг отбеляза трето попадение за "гражданите", но след проверка с ВАР бе отменено заради засада. 

Домакините започнаха остро и още в 4-ата минута получиха възможност да открият резултата в срещата. Серхио Агуеро намери Кевин де Бройне с елегантен пас, но белгиецът не успя да намери целта и ударът му премина точно до лявата греда.

В следващите минути гостите отнеха инициативата и достигнаха първия си шанс. Тами Ейбрахам извърши добър самостоятелен рейд и подаде на пробиващият отдясно Уилиан, който отправи страхотен удар, но топката прелетя покрай вратата.

В 15-ата минута лондончани пропиляха нова възможност да открият резултата, след като топката срещна защитник на "гражданите" и се озова в краката на Фикайо Томори.  Той незабавно шутира към вратата от добра позиция в наказателното поле, но прати кълбото на косъм от дясната греда.

В 22-ата минута Нголо Канте изведе "сините" напред в резултата в своя 150-и мач за Челси. Французинът нанесе страхотен нисък удар в центъра на вратата на Едерсон, след като бе изведен в наказателното поле от превъзходен прехвърлящ пас на Матео Ковачич и успя да материализира надмощието на лондончани. 

Авансът на "сините" издържа само 6 минути, защото в 28-ата минута Кевин Де Бройне вкара третото си попадение от началото на сезона и възстанови равенството в двубоя. Бившият играч на лондончани пое топката в празно пространство и шутира от границата на наказателното поле. Последва рикошет, който изпрати топката покрай безпомощния Кепа Арисабалага. 

След изравнителното попадение гостите се прибраха в своята половина и оставиха "гражданите" да разиграват свободно, което позволи на Рияд Марез да демонстрира индивидуална класа. След красив самостоятелен рейд отправи превъзходен удар от вътрешността на наказателното поле. Топката навести долния ляв ъгъл, а Кепа Арисабалага нямаше какво да направи. 

Последваха силни минути за "гражданите", които пропуснаха дузина възможности за покачване на резултата. 

В 40-а минута Серхио Агуеро се свлече в наказателното поле след съприкосновение със защитник. Съдията Мартин Аткинсън може би не видя добре ситуацията и даде сигнал за продължаване на играта.

Последната опасна ситуация отново бе на сметката на Агуеро, но нападателят пропиля и този обещаващ шанс. Аржентинецът опита късмета си с удар от средно разстояние, но той срещна напречната греда. 

Getty Images
33 снимки


След почивката Сити продължи активното си нападение и още в 49-ата минута Рияд Марез преодоля съперник и се впусна към границата на наказателното поле, след което отправи страхотен удар, но топката се размина с вратата. 

Пет минути по-късно Канте се включи добре в наказателното поле и овладя убийствен пас преди да шутира към вратата, но ударът му бе блокиран от Фернандиньо, който се хвърли по невероятен начин на шпагат. 

"Гражданите" отговориха веднага с удар на Кансело, който обаче бе изчистен пред голлинията от Сесар Аспиликуета.

В 65-ата минута Агуеро центрира и топката достигна до Фернандиньо, който опита удар, но Аспиликуета блокира. Отбитата топка стигна до Марез, който намери пространство в наказателното поле и я насочи към вратата, но Кепа демонстрира фантастичен рефлекс и предотврати попадение. 

Малко по-късно Кристиан Пулишич подаде към Ейбрахам, но младокът нямаше възможност да отправи удар, а след това извърши и нарушение срещу Фернандиньо. 

В 73-ата минута домакините изявиха претенции за дузпа, след като Агуеро се строполи на земята след съприкосновение с Уилиян. Ситуацията обаче се случи извън наказателното поле, така че Мартин Аткинсън подмина положението и играта продължи. 

Последните минути на срещата бяха под "син" контрол. В 80-ата минута Уилиан получи хубав пас по трева на границата на наказателното поле и шутира под напречната греда. Едерсон обаче реагира добре и успя да блокира опита. 

В добавеното време на срещата Мейсън Маунт можеше да изравни резултата, но изпълнението му премина покрай целта. 

В последните секунди Рахийм Стърлинг отбеляза трето попадение за "гражданите", след като се възползва от липсата на концентрация в "сините" редици. Реферът реши да прегледа гола с помощта на ВАР и след проверката със системата, отмени попаеднието заради засада при атаката.

Така Сити нанесе първа загуба на "сините" в първенството от септември месец, когато за последно лондночани загубиха от лидера Ливърпул. "Гражданите" изпревариха Челси и се върнаха на третата позиция в класирането с 28 точки. Лондночани, от своя страна, са четвърти с 26 пункта.

СЪСТАВИ: 

Манчестър Сити: 31. Едерсон, 5. Джон Стоунс, 22. Бенджамен Менди, 25. Фернандиньо, 27. Жоао Кансело, 16. Родри, 17. Кевин Де Бройне, 21. Давид Силва (к), 7. Рахийм Стърлинг, 10. Серхио Агуеро, 26. Рияд Марез

Наставник: Пеп Гуардиола

Челси: 1. Кепа Арисабалага, 15. Курт Зума, 28. Сесар Аспиликуета (к), 29. Фикайо Томори, 33. Емерсон, 5. Жоржиньо, 7. Н'голо Канте, 17. Матео Ковачич, 22. Кристиан Пулишич, 10. Уилиан, 9. Тами Ейбрахам 

Наставник: Франк Лампард