Отборът на Манчестър Сити разгроми безличния тим на Арсенал в четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на Лигата. Въпреки целите петнадесет промени в двата състава в сравнение от последните им двубои, „гражданите” показаха познатото си лице и нямаха никакви проблеми срещу беззъбия тим на Микел Артета.

Сити се наложи с 4:1 насред „Емиратс”, за да донесе нови тревоги за мениджъра на „артилеристите”, чиято основна цел ще бъде да стабилизира отбора във Висшата лига.

Габриел Жезус, Рияд Марез, Фил Фодън и Аймерик Лапорт бяха точни за победителите, докато точен за домакините бе Александър Лаказет.

По-рано през деня за полуфиналите в турнира се класира и скромния тим на Брентфорд, който изхвърли от турнира състава на Нюкасъл. Това е първо класиране на „пчеличките” за полуфинал на голям турнир в цялата им 131-годишна история.

Gulliver/GettyImages
19 снимки


Срещата започна отлично за гостите, които поведоха при първата си по-опасна атака към вратата на своя противник. Зинченко получи токата отляво и след като стигна до самата аутлиния центрира отлично във вратарското поле, където отбраната на домакините изтърва Габриел Жезус, а бразилецът с глава порази целта.

В 6-ата минута Фернандиньо също пробва своя късмет, но ударът му не попадна в целта.

Отговорът на Арсенал дойде няколко минути по-късно, когато Лаказет стреля с глава, но твърде неточно встрани от вратата. Следващата възможност в мача се разкри отново пред футболист на „гражданите”. Фил Фодън се озова на стрелкова позиция, но ударът му бе париран от вратаря на домакините.

Гостите продължиха да играят по-силно и последваха добри шансове за Рияд Марез и Аймерик Лапорт, но и двамата нямаха късмет пред гола.

Футболистите на Микел Артета обаче успяха да нанесат своя удар малко неочаквано в 31-ата минута. След остро центриране отляво, вратарят на Сити успя да боксира топката. Тя обаче отново попадна във футболистите на Арсенал. Мартинели получи отляво и прати топката в пеналта, където Лаказет се пребори и стреля с глава в горния десен ъгъл за 1:1.

Веднага след изравнителния гол, Мартинели също имаше шанс, но не уцели вратата.

Четири минути преди почивката изстрел на Габриел Жезус бе блокиран и така двата тима се оттеглиха на полувреме при равен резултат.

Второто полувреме също започна о-силно за гостите, които с два бързи гола в рамките на няколко минути предрешиха крайния победител в сблъсъка.

В 54-ата минута „гражданите” стигнаха до пряк свободен удар на границата на наказателното поле на Арсенал. Зад топката застанаха Фернандиньо и Риад Марез, който всъщност стреля към вратата на домакините. Фалцовият удар затрудни неопитния Рунарсон на голлинията, който успя да боксира достатъчно добре топката и да промени траекторията ѝ извън рамката на вратата.

Футболистите на Арсенал тотално свалиха гарда и само няколко минути по-късно допуснаха нов лек гол. Този път след атака по лявото крило Фернандиньо изведе майсторски Фил Фодън, който от малък ъгъл прехвърли вратаря на домакините.

Точка на спора сложи Аймерик Лапорт, който засече центриране на Фодън отдясно след заучено изпълнение на корнер.


АРСЕНАЛ – МАН СИТИ 1:4

0:1 Жезус 3', 1:1 Лаказет 31', 1:2 Марез 54', 1:3 Фодън 59', 1:4 Лапорт 73'

Купа на Лигата, ¼-финал

Стадион: „Емиратс”, Лондон

Арсенал: Рунарсон, Седрик Соареш, Габриел, Мустафи, Колашинац, Себайос, Елени, Мейтланд-Найлс, Уилок, Мартинели, Лаказет

Мениджър: Микел Артета

Манчестър Сити: Щефен, Кансело, Рубен Диас,Лапорт, Зинченко, Родри, Фернандиньо, Марез, Бернардо Силва, Фодън, Габриел Жезус

Мениджър: Пеп Гуардиола