Отборът на Манчестър Сити записа 18-ата си поредна във Висшата лига от началото на сезона и увеличи преднината си на върха във временното класиране на цели 15 точки. Възпитаниците на Пеп Гуардиола биха с минималното 1:0 тима на Нюкасъл Юнайтед на „Сейнт Джеймсис Парк“, а единствения гол за успеха на „гражданите“ бе дело на Рахийм Стърлинг през първото полувреме.

Тимът на гостите от Манчестър бе този, който изцяло диктуваше събитията на терена през целия мач, но две минути преди края на двубоя можеше да съжалява скъпо, ако Дуайт Гейл бе малко по-съобразителен и бе реализирал от чиста ситуация.

В крайна сметка обаче това не се случи и сити запази крехката си преднина до края. С оглед на загубените точки от страна на Манчестър Юнайтед срещу Бърнли вчера (2:2), „гражданите“ вече натрупаха преднина от цели 15 точки.

От своя страна пък Нюкасъл продължи черната си серия у дома и инкасира пета поредна загуба на своя стадион – нещо, което не се бе случвало досега в ерата на Висшата лига.

Още в 7-ата минута гостите от Сити създадоха първата си реална голова възможност. Фернандиньо намери по отличен начин Серхио Агуеро, който стреля, но топката срещна левия страничен стълб на вратата. Малко след това Кевин де Брюин също бе близо до попадение, но след като овладя пред наказателното поле и стреля с левия крак, топката профуча над рамката на вратата.

Въпреки доброто начало за „гражданите“, Пеп Гуардиола трябваше да предприеме смяна рано-рано. Още в 11-ата минута капитанът на гостите Венсан Компани напусна терена, след като малко преди това бе получил травма. Мениджърът на Сити обаче изненада мнозина, след като вместо дефанзивен фубтолист на мястото на белгиеца, в игра се появи нападателят Габриел Жезус.

Поредната ситуация пред вратата на Нюкасъл дойде в 18-ата минута. Де Брюин центрира перфектно в наказателното поле, където Агуеро успя да отклони топката, но Роб Елиът показа завиден рефлекс и успя да избие в корнер. След нова комбинация между двамата и удар на аржентинеца, гредата отново трябваше да спасява домакините.

В 31-ата минута обаче нищо не успя да спаси отбора на „свраките“. Англичанинът получи прилянтен пас от Кевин де Брюин отляво, и макар от трудна позиция, успя да насочи топката във вратата. Това бе 17-ти гол за Стърлинг от началото на сезона във всички турнири.

Веднага след попадението на Сити, домакините видимо вдигнаха оборотите и погледнаха малко по-сериозно към вратата на Едерсон. Топката бе центрирана в наказателното поле, където Уокър се подхлъзна, а Роландо Аарънс това и чакаше. Футболистът на Нюкасъл елегантно успя да прехвърли Едерсон, но Отаменди бе на своето място и успя да избие с глава преди топката да пресече голлинията.

Това бе единственото, което фубтолистите на Рафаел Бенитес успяха да направя. Сити отново взе инициативата и само късметът запази вратата на „свраките“ от нови попадения. Серхио Агуеро на два пъти бе много близо до откриване на головата си сметка, но и при двете ситуации не сполучи.

Второто полувреме на „Сейнт Джеймсис Парк“ очаквано започна с нов натиск на гостите. Само пет минути след подновяването на играта през втората част, Рахийм Стърлинг можеше да вкара втория си гол в срещата. Крилото преодоля двама бранители на Нюкасъл и стреля, но ударът му профуча покрай левия страничен стълб. Малко по-късно Гюндоган също пропусна великолепен шанс.

В 66-ата минута Де Брюин пробва късмета си с далечен удар, но топката отново срещна страничния стълб. При добавката Агуеро вкара, но попадението бе правилно отменено заради засада на аржентинеца. 

В 88-ата минута футболистите на Сити можеха да съжаляват сурово за множеството си пропилени възможности пред противниковата врата. При една от редките атаки на домакините, Кристиан Атсу получи по лявото крило и видя свободния си съотборник Дуайт Гейл, който бе на точката на дузпата. Последва центриране, а влезлият като резерва Гейл стреля с глава много близо до целта.

В крайна сметка обаче това бе и последната интересна ситуация в срещата, а Сити изкова поредния си успех във Висшата лига и към момента изглежда като сигурен първенец през май.