Шампионът Манчестър Сити започна новия сезон в Англия с нов трофей. Тимът на Хосеп Гуардиола грабна Къмюнити шийлд след победа над Ливърпул на „Уембли”. Успехът за „гражданите” дойде след изпълнения на дузпи, а в редовното време мачът завърши при резултат 1:1.

Футболистите на Сити показаха по здрави нерви при изпълнението на наказателните удари и не допуснаха нито една грешка при петте си изстрела от бялата точка. Фаталната дузпа за „червените” пропусна Джини Вайналдум, чийто удар бе спасен от Клаудио Браво.

Сити поведе още в началото на мача с гол на Рахийм Стърлинг, но след по-силно второ полувреме за тима на Юрген Клоп, „мърсисайдци” изравниха чрез резервата Жоел Матип. Символичните домакини удариха също две греди, а удар на Мохамед Салах в продължението бе изчистен от голлинията от Кайл Уокър.

При наказателните удари точни за победителите бяха Гюндоган, Бернардо Силва, Фил Фоудън, Зинченко и Жезус. За „червените” вкараха Шакири, Лалана, Чембърлейн и Мохамед Салах.

Първата възможност в мача бе за футболистите на Сити. Джо Гомес направи наивна грешка в центъра на отбраната, след като се засуети и позволи на Рахийм Стърлинг да му отнеме топката на границата на наказателното поле. Последва пас наляво към Сане, който стреля силно по диагонала, но топката спря от външната страна на мрежата.

Отговорът на Ливърпул не закъсня и само две минути по-късно Фирмино успя да притесни Клаудио Браво. Бразилецът овладя една много трудна топка в наказателното поле с гръб към вратата, обърна се и стреля, но право в ръцете на вратаря.

В 8-ата минута се откри отличен шанс пред Мохамед Салах, но египетският национал действа крайно несериозно. Фирмино отигра отлично положението, овладявайки топката в центъра на терена и пускайки пас вдясно към Салах. Крилото на „червените” остана абсолютно сам срещу Браво, но изстрелът му с левия крак дори не попадна в рамката на вратата.

В следващите няколко минути играта бе спряна, след като Лерой Сане получи травма в коляното след сблъсък с Александър Арнолд в центъра на терена. Футболистът на Сити имаше нужда от лекарска помощ, но в крайна сметка не успя да продължи и бе заменен.

Именно от тази ситуация „гражданите” успяха да се възползват и да поведат в резултата, не и без помощта на вратаря на „червените” Алисон Бекер. След разиграването от непрекия свободен удар, топката бе пратена към далечната греда, където Де Дбюин бе забравен и оставен непокрит. Белгиецът отигра с едно докосване към Давид Силва, който от своя страна продължи към Сърлинг в пеналта, където нападателят стреля леко с левия крак, Алисон докосна топката на два пъти, но въпреки допусна тя да пресече голлинията за 1:0. При центрирането от фаула Стърлинг бе в явна засада, което доведе до претенции от страна на "червените", които обаче не бяха уважени.

Мохамед Салах имаше много добра възможност да изравни след четвърт час игра, но отново стреля неточно. Проблемите за Сити продължиха да идват отляво в отбраната им, където Зинченко изпитваше сериозни трудности срещу Салах. Египтянина лесно преодоляваше украинеца, но късметът в завършващата фаза сериозно му изневеряваше. 

В минутите до края на първото полувреме играта се накъса, а една от най-интересните ситуации бе с мениджъра на „гражданите” Пеп Гуардиола, който получи жълт картон. Испанецът бе официално  предупреден за претенции след фаул на Джо Гомес срещу Давид Силва. 

Gulliver/GettyImages
67 снимки

Първата възможност за вторите 45 минути бе на сметката на Давид Силва. Испанецът се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, отправи силен изстрел, но над напречната греда.

Последваха силни моменти за Ливърпул. Само в рамките на 60 секунди, „червените” удариха две греди. Първо Върджил ван Дайк стреля с левия крак след центриране от корнер, но ударът на холандеца се отклони от напречната греда и тупна на голлинията. Технологията показа, че коженото кълбо е преминало линията с половината си обем.

В следващата атака Мохамед Салах показа истинска класа, след като навърза няколко играчи на Сити в наказателното поле, нагласи топката на левия си крак и стреля в близкия ъгъл на вратата, но отново страничният стълб се оказа верен помощник на Клаудио Браво.

В 62-ата минута Рахийм Стърлинг се откъсна абсолютно сам срещу Алисон Бекер, но точно в момента, в който трябваше да стреля се засуети и позволи на вратаря на мърсисайдци да улови без проблеми.

Ливърпул дочака своя миг в 78-ата минута, когато изравни. Голът за „червените” дойде също след изпълнение на статично положение. Джордан Хендерсън центрира остро в наказателното поле, където топката бе отклонена леко, но въпреки това попадна във Върджил ван Дайк. Холандецът овладя спокойно и подаде към Матип в малкия пеналт, където бранителят с глава успя да порази целта.

В продължението на срещата Ливърпул пропиля няколко великолепни шанса да грабне трофея. Удар на Мохамед Салах бе изчистен акробатично от голлинията от страна на Кайл Уокър. Джердан Шакири също имаше отлична възможност, но ударът му от малък ъгъл бе спасен от Браво.

Така двубоят трябваше да се реши след изпълнения на дузпи.

При наказателните удари фатален пропуск за Ливърпул направи Джини Вайналдум, чийто удар бе отразен от вратаря на Сити. Гюндоган, Бернардо Силва, Зинченко, Фил Фоудън и Габриел Жезус бяха безгрешни от бялата точка и донесоха първи трофей за „гражданите” през новия сезон, чието начало бе дадено именно с този мач.


ЛИВЪРПУЛ – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:1

Ливърпул: Алисон Бекер, Трент Александър Арнолд (Матип 67), Джо Гомес, Ван Дайк, Анди Робъртсън, Фабиньо (Кейта 67), Хендерсън (Лалана 79'), Вайналдум, Давид Ориги (Чембърлейн 79'), Роберто Фирмино (Шакири 79'), Мохамед Салах

Резерви: Симон Миньоле, Деян Ловрен, Наби Кейта, Адам Лалана, Окслейд Чембърлейн, Жоел Матип, Джердан Шакири

Мениджър: Юрген Клоп

Манчестър Сити: Браво, Уокър, Стоунс, Отаменди, Зинченко, Родри, Давид Силва (Гюндоган 61'), Де Брюин (Фоудън 89'), Лерой Сане (Жезус 12'), Бернардо, Рахийм Стърлинг

Резерви: Едерсон, Гюндоган, Жезус, Агуеро, Анхелиньо, Фоудън, Гарсия

Мениджър Пеп Гуардиола