Манчестър Сити продължава наказателната акция във Висшата лига. Поредната победа от началото на сезона обаче беше много по-сладка за феновете, защото дойде в голямото дерби на града с Манчестър Юнайтед. 

Момчетата на Хосеп Гуардиола доминираха през почти целия мач и в крайна сметка надделяха с 3:1. Давид Силва преди почивката и Серхио Агуеро малко след нея дадоха аванс от два чисти гола на тима си, преди Антони Марсиал от дузпа да върне "червените дяволи" от ада. 

Но дори и след това попадение не се виждаше как "гражданите" ще загубят инициативата. И подпечатаха успеха си в самия край с попадение на Илкай Гюндоган и сложиха точка на спора, за да излязат отново на върха на класирането, от който бяха свалени за кратко от Ливърпул в неделя рано следобяд. 

Още от самото начало на мача домакините се нахвърлиха като вълци върху съперника си. Те буквално натикаха опонента в половината му, дори в наказателното му поле, като Фернандиньо и Бернардо Силва пробваха няколко удара, които не можаха да намерят мрежата. 

Страхотен шанс се откри и пред Серхио Агуеро, но аржентинецът просто не успя да уцели топката малко пред вратарското поле, иначе това щеше да вещае само главоболия за вратаря на "червените дяволи" Давид де Хеа. 

Но тази мощна игра на домакините от първия съдийски сигнал даде търсения резултат сравнително скоро. Още в 12-та минута трибуните на "Етихад" избухнаха, защото видяха любимците си да повеждат в резултата. 

Тогава Рахийм Стърлинг комбинира на левия фланг с Давид Силва и пусна дълго центриране надясно, дълбоко в наказателното поле. Там беше Бернардо Силва, който върна към вратарското поле за Агуеро, който пак се размина с топката. Но там беше Давид Силва, който се освободи от защитник и с мощен шут препарира Де Хеа за 1:0. 

След този мощен натиск, увенчал се и с гол, "гражданите" сякаш понамалиха темпото. Или по-точно казано, просто обръчът около наказателното поле на съперника се поразхлаби, което не пречеше на момчетата на Пеп Гуардиола да продължат да диктуват събитията на терена и да държат инициативата. 

Юнайтед играеше слабо, отдалеч си личеше липсата на Пол Погба, който да всява ред в средата на терена за тима си, а в предни позиции тимът беше просто безидеен. Освен няколко слаби удара на Антони Марсиал и центрирания на Ашли Йънг, гостите не направиха нищо запомнящо се преди почивката. Нещо повече, те дори не отправиха точен удар към вратата на Едерсон за 45 минути. 

До почивката и чистите положения пред Де Хеа не бяха толкова много. Имаше няколко опасни изстрела към вратата му от Фернандиньо, Давид Силва и Агуеро, но испанският страж се справи с вещина. Така почивката дойде при един чист гол аванс за домакините. 

Малко след подновяването на играта Сити нанесе втори опустошителен удар. При първата си опасна атака за второто полувреме домакините удвоиха. В 48-та минута Джеси Лингард наивно изпусна една топка в центъра на терена, което даде възможност за контра. При нея Рияд Марез и Серхио Агуеро направиха страхотно двойно подаване пред наакзателното поле, което позволи на аржентинеца да излезе на стрелкова позиция. 

Последва мощен и клинично точен удар точно под напречната греда, който направи абсолютно безпомощен Давид де Хеа. Това беше едва вторият точен удар в мача и се превърна във втори гол, за да подчертае колко ефективни са момчетата на Гуардиола. 

И тъкмо, когато изглеждаше, че няма как гостите да се върнат в мача и са изпаднали едва ли не в нокаут, те опровергаха всички. Ромелу Лукаку се появи като резерва и само минута след това си изкара дузпа. Той нахлу в наказателното поле и беше повален от вратаря Едерсон. Реферът посочи бялата точка в 58-та минута. 

От нея безпощаден беше Антони Марсиал, който се разписа в пети пореден мач за тима си и се нареди в компанията на имена като Ерик Кантона, Рууд ван Нистелрой и др., които са правели същото за тима през годините. Така резултатът стана само 2:1 за домакините. 

Те бяха извадени от комфортната си зона за няколко минути в тази част от двубоя след тази развръзка. Но това не им повлия с гол в мрежата. И постепенно пак тръгнаха напред, преди да стигнат до най-чистото си положение след гола на съперника. В 67-та минута Фернандиньо стреля много опасно от границата на наказателното поле, но Де Хеа спаси по страхотен начин. 

Отново бразилецът можеше с далечен удар да възстанови преднината от два гола на тима си в 70-та минута, но отново испанският страж предотврати това да се слчуи и интригата се запази с пълна сила за заключителните минути. 

А те се превърнаха в една ожесточена битка, както предполага подобно дерби, особено и с подобна развръзка. "Гражданите" поизтъпиха остротата на атаките си, докато съперниците им бяха готови на всичко да стигнат до изравняването. Но усилията им не даваха резултат заради силната преса още в средата на терена от страна на домакините. 

Те водеха мача по вкуса си, но решиха все пак да не рискуват и да пазят само един гол аванс до края. И затова се вдигнаха на щурм в края. И той сравнително бързо даде резултат. Защото в 85-та минута резултатът стана 3:1. 

Тогава една атака на Сити, в която имаше около 40 паса, стигна до Рахийм Стърлинг в наказателното поле, който я върна за Бернардо Силва на фланга. Последва центриране по конец на португалеца за оставения непокрит пред вратарското поле Илкай Гюндоган. И германецът нямаше какво да се колебае, пронизвайки Де Хеа за 3:1.

При този резултат дойде и последният съдийски сигнал, с което Сити си върна лидерската позиция, затвърди и доминацията си в дербито на града след отказването на сър Алекс Фъргюсън. А шотландецът гледаше унил от трибуните...

Състави на двата отбора:

Манчестър Сити: Едерсон, Кайл Уолкър, Джон Стоунс, Еймерик Лапорт, Бенжамен Менди, Бернардо Силва, Фернандиньо, Давид Силва, Риад Марес, Серхио Агуеро, Рахийм Стърлинг

Треньор: Хосеп Гуардиола

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа, Ашли Йънг, Крис Смоулинг, Виктор Линдельоф, Люк Шоу, Андер Ерера, Неманя Матич, Маруан Фелайни, Джеси Лингаард, Маркъс Рашфорд, Антони Марсиал

Треньор: Жозе Моуриньо

Главен рефер: Антъни Тейлър

Стадион: "Етихад Стейдиъм"

Нещо специално на хоризонта – битката за Манчестър