Манчестър Сити изкова поредната изключително ценна победа по пътя си към шестата си титла в английския футбол, след като победи с 1:0 Лестър Сити в мач от 37-ия кръг. По този начин тимът, воден от Хосеп Гуардиола, регистрира 95 точки кръг преди края, оставяйки за пореден път Ливърпул на точка зад себе си (94) в историческа битка за титлата. Единственият гол дойде в 70-тата минута, когато точен за „гражданите” бе капитанът и лидер на отбора Венсан Компани, който с топовен изстрел прати топката в сглобката на Петер Шмайхел, за да донесе победата за тима си. Това попадение пък бе под №100 за Сити през сезона, когато отборът домакинства в Манчестър. Оттук насетне само Манчестър Сити може да позволи на себе си да не дублира титлата в Англия, след като остава само един мач до края на кампанията. В последния, 38-и, кръг Манчестър Сити ще пътува до южния бряг за гостуване на Брайтън & Хоув Албиън, а Ливърпул приема Уулвърхемптън на своя "Анфийлд". Лестър Сити приема Челси в последния си мач за сезон 2018/19.

Безспорен факт е, че отборът на Брендън Роджърс създаде огромни проблеми в играта на Ман Сити, като бижуто на Компани раздели двата тима, носейки големия успех. Добрата игра от "лисиците" обаче няма да им позволи да играят догодина в Лига Европа, тъй като те бяха в жестока борба за седмото място, което би пратило тим в Лига Европа, ако Ман Сити се разправи с Уотфорд във финала за ФА Къп.

Хосеп Гуардиола направи една промяна в стартовия състав, като Фил Фодън заменя Лерой Сане, докато Брендън Роджърс не направи никакви промени в 11-орката на „лисиците” след успеха с 3:0 над Арсенал в последния кръг.

Манчестър Сити стартира със зловещо темпо мача на „Етихад” срещу Лестър, опитвайки отвсякъде да намери пролука между защитата на „лисиците”. Въпреки това именно гостите можеха да открият резултата първи, след като в деветата минута десният бек Рикардо Перейра бе намерен в наказателното поле, а Венсан Компани се хвърли самопожертвователно, за да блокира опита на бранителя.

Три по-късно отбраната на гостите действа аматьорски, оставяйки абсолютно непокрит Фил Фодън, който стреля от границата на наказателното поле. За щастие на Брендън Роджърс топката бе в обсега на Каспер Шмайхел, който улови. Миг по-късно Джейми Варди комбинира в половината на Сити с Юри Тилеманс, който отправи удар, но той бе достатъчно притеснителен за Едерсон, който улови.

Полека-лека Сити намери своята игра и след първите 20 минути почти не ставахме свидетели на преминава на топката в половината на Манчестър Сити. Тимът, воден от Хосеп Гуардиола, започна да прилага дълги и диагонални пасове, разкъсвайки линиите на "лисиците", а Лестър трудно успяваше да се справи с набезите на "гражданите". Сити бе близо да порази вратата на Лестър след половин час игра, когато Бернардо Силва майсторски финтира доста противникови футболисти, но Джони Евънс блокира с тяло удара му.

Манчестър Сити имаше претенции за наказателен удар срещу Лестър Сити в 21-ата минута. Топката бе пратена диагонално към Рахийм Стърлинг, който бе преследван от Джони Евънс, а Стърлинг бутна топката, опитвайки да прехвърли бранителя, но тя се докосна до лявата му ръка, след което и в дясната му, но реферът Майк Дийн не свири дузпа за „гражданите”.

В 32-ата минута Манчестър Сити стигна до най-опасната си възможност към този момент, след като топката бе центрирана на първа греда от ъглов удар. Там изневиделица изскочи Серхио Агуеро и с гръб към вратата на Шмайхел нанесе удар с глава. Датският вратар на „лисиците” някак реагира и с една ръка прати топката в напречната греда, след което тя се върна към терена. В края на частта пък Каспер Шмайхел отразява от средна дистанция на Бернардо, но без проблеми.

В 52-ата минута дойде първият голям шанс на сметката на Манчестър Сити. Топката бе центрирана в наказателното поле от Кайл Уокър, а Давид Силва надскочи Рикардо Перейра и върна успоредно за Рахийм Стърлинг, който бе оставен непокрит пред вратата на Шмайхел и стреля с глава, но прати топката над напречната греда. Секунди по-късно Стърлинг овладя топката в половината на Лестър и напредна, след което стреля от дистанция с левия крак, но топката излетя далеч от вратата на Шмайхел.В 58-ата минута Илкан Гюндоган стреля превъзходна пред дъгата, намирайки пространство между защитниците на Лестър, а топката за негово нещастие прелетя встрани от десния страничен стълб на вратата на гостите.

В 63-ата минута дойде феноменален шанс за Лестър Сити. Хари Магуайър напредна стихийно отляво, подминавайки доста съперникови футболисти, но накрая защитникът реши да подаде за Джеймс Мадисън. Плеймейкърът на Лестър овладя и стреля от средна дистанция, а топката премина плашещо близо край левия страничен стълб на Едерсон.  Шест по-късно дойде пореден страхотен шанс за Манчестър Сити, след като Джони Евънс направи всичко възможно да даде гол за домакините. Топката бе пусната по земя през него леко, а той не я изчисти и тя мина между краката му. След това Агуеро се откъсна зад защитата и стреля, но Каспер Шмайхел отрази.

Миг по-късно Сити откри резултата след изключителен гол на капитана Венсан Компани. Белгиецът отбеляза първия си гол на сезона, след като стреля от дистанция и прати топката точно в сглобката на Шмайхел, за да открие резултата - 1:0 за Сити.

В 74-ата минута серия рикошети позволи топката да стигне до Марк Олбрайтън, който отправи силен и плътен удар, но Едерсон спаси безпроблемно. В 87-ата минута бившият нападател на Манчестър Сити Келечи Ихеаначао получи перфектен пас по земя от Рамза Чаудри, а ударът на нигерийския нападател бе абсурден и топката излетя далеч аут. Това бе и последният по-сериозен акцент на "Етихад".

МАНЧЕСТЪР СИТИ - ЛЕСТЪР СИТИ 1:0

1:0 Венсан Компани (70')


Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Компани, Лапорт, Зинченко, Фодън, Гюндоган, Давид Силва, Стърлинг, Агуеро, Бернардо Силва

Лестър: Шмайхел, Перейра, Евънс, Магуайър, Чилуел, Ндиди, Чудхури, Тилеманс, Олбрайтън, Мадисън, Варди