Мениджърът на Евертън Шон Дайш омаловажи евентуалното влияние на престоя на Манчестър Сити в Джеда (Саудитска Арабия), където те спечелиха Световното клубно първенство. Журналистите имаха предвид, че разликата в температурите и пътуването от Арабския полуостров до Великобритания, смяната на часовите зони ще окажат влияние върху представянето на шампионите.

Тимът на Хосеп Гуардиола прекара една седмица в Саудитска Арабия, където завърши с убедително 4:0 над бразилския Флуминензе. Вероятно те са още разсеяни от емоциите, а и в последните шест мача във вътрешното първенство преди заминаването бяха записали само една победа.

"Такива отбори са свикнали на подобни неща. Нали се сещате, че за последните пет или шест години под ръководството на Пеп и всички пътувания, които правиха, с всички трофеи, които спечелиха, не бих казал, че са свикнали, но вероятно са наясно какво правят. Може и да бъркам, но според мене са икономични при пътуванията и правят толкова, колкото е нужно, за да спечелят", каза Дайш, игнорирайки този момент като предимство за своя тим.

Снимки: Gulliver/GettyImages
88 снимки

"Освен това предполагам, че за тях се грижат добре, имат толкова много играчи, така че винаги могат да извадят един много силен отбор. Е, ако тези фактори ни помогнат, с удоволствие ще приемем тази помощ. Но основният фокус ще бъде върху нашето представяне, а не твърде много върху тяхното представяне", допълни специалистът, който има тежката задача да измъкне "карамелите" от дъното на класирането. "Сега имам като задача номер 1 да видя моите футболисти готови за битка и ще се опитам да им втълпя да забравят целия този шум по медиите, всичките новини, че едва ли не Сити заминаха за Джеда в лоша форма, а сега се връщат уморени".

"Повярвайте ми, виждал съм ги доста пъти на терена, дори когато правят смени и местят хора по постовете, те отново са много силен отбор и бързо си намират стила на игра, който им носи полза. И пак Манчестър Сити ви показва цялата си сила", допълни специалистът.

Но надеждите на Евертън да бъдат по-подготвени за точки в утрешния мач намаляха, когато важният полузащитник Абдулайе Дукуре получи мускулна травма, а Идриса Гей трябваше да излезе принудително при поражението от Тотнъм с 1:2. И двамата за нещастие на Дайш едва ли ще се появят на терена, което вероятно ще даде шанс на Андре Гомеш да започне за първи път като титуляр, а Деле Али също може да получи минути, макар да не е в най-доброто си състояние след контузия.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

"Не, Деле Али още не е готов. Наясно бяхме, че ще имаме такива казуси още от лятото, когато преглеждахме състава. Опитвайки се да балансираме бройката хора и парите, сме изправени пред поредното предизвикателство. Отбор като нас не може да има много хора на всяка позиция, така че трябва да запълваме дупките и да се настройваме възможно най-добре, за да получим балансиран отбор".

"Когато има такива серии, те често оказват натиск върху отбора. Това е начинът, по който вървят нещата, но ние ще се справим с това максимално добре. Не за първи път сме изправени пред декемврийска програма", завърши емоционалният наставник.

Мачът е утре (27-и декември) от 22:15 часа на стадион "Гудисън Парк", като домакините са на 16-о място с 16 точки. Сити е на 5-о място с 34, като за момента изостават на 6 от лидера Арсенал. / БТА