Английската Висша лига може да наложи обвинение на Евертън относно нарушение на финансовия феърплей. От ръководството на лигата вече за възложили на независима комисия да започне разследване срещу „карамелите“.

Става дума за сезон 2021/2022, в който мърсисайдци привлякоха цели 11 нови играчи. The Telegraph пише, че в продължение на 10 месеца от Висшата лига са разглеждали финансите на клуба и са сметнали, че има достатъчно предпоставки за сериозно разследване, което да бъде извършено от независима комисия.

Обвиненията към Евертън са, че клубът е нарушил т. нар. правила за рентабилност и устойчивост, по-известни като финансовия феърплей, за които е разследван и шампионът Манчестър Сити. Ако „карамелите“ бъдат признати за виновен, то ги грози сериозна санкция, която включва и отнемането на точки. Това пък потенциално може да коства и мястото на мърсисайдци в елита. От Евертън все още не са направили официален коментар по случая.

В момента Евертън е на 15-о място във Висшата лига, но е само на две точки от зоната на изпадащите.

През ноември 2021-а година от актива на Дарби Каунти бяха отнети девет точки заради нарушаване на правила по същата точка.