Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу също се включва в надпреварата за придобиването на английския елитен футболен клуб Челси. Той се присъедини консорциум, включващ бившия президент на Ливърпул Мартин Броутън, който също се надява да купи Челси и към момента е един от кандидатите.

"Уверен съм, че сър Мартин е точният човек, който да поведе футболен клуб Челси в следващия етап от развитието му, заяви Коу пред британските медии. Той има визията, проницателността и финансовата подкрепа, за да гарантира бъдещия успех на нашия Челси, задържайки ни на върха в европейския футбол и отново кандидат за трофеи. Но най-важното е, че и той като мен е привърженик на Челси през целия живот и притежател на сезонни билети за южната трибуна "Шед Енд". Знам, че тази оферта е за милионите фенове на Челси по целия свят. Ние обичаме нашия клуб и винаги ще поставяме феновете на първо място. Затова искаме Челси да бъде управляван от фенове на Челси", заяви Себастиан Коу.

Лондонският клуб беше изваден за продажба от собственика Роман Абрамович след военната инвазия на Русия в Украйна, а след това британското правителство му наложи толкова санкции и ограничения, че той така или иначе не може да упражнява никакъв контрол върху клуба.

Абрамович придоби клуба през 2003-а година за 140 милиона паунда по неофициални данни. Той финансира Челси чрез общи заеми от 1,5 милиарда паунда чрез Fordstam Limited - юридическото лице, чрез което той притежава клуба.

Себастиан Коу

източник: Gulliver/GettyImages

Инвестициите му осигуриха най-успешната ера в клубната история, тъй като те спечелиха пет титли във Висшата лига, пет купи на ФА и два пъти Шампионска лига. В момента те са трети в първенството - на 11 точки зад лидера Манчестър Сити.

Челси явно няма да има трудно бъдеще, предвид факта, че офертите за тяхното придобиване не спират да валят. Поредното предложение се появи вчера, когато собствениците на американския бейзболен отбор Чикаго Къбс се обединиха с основателя на "Citadel" Кен Грифин и очакванията са те да представят финансовата си оферта утре.

Но това не е всичко. Друго интересно предложение ще дойде от бизнесмена Ник Канди, който работи заедно с един от любимците на феновете и обяснил се в любов на клуба Джанлука Виали. Виали, който ясно ще бъде водещата фигура в това начинание, обясни как също подготвят финансовото си предложение с Канди, който има сериозни приходи от недвижими имоти и строителство.

 "Горд съм и се чувствам много привилегирован да подкрепя предложението на Ник Канди за клуба ни Челси, заяви Виали. Той добави, че основанията от него компания Tifosy ще бъде водещ съветник при преговорите.

"Срещал съм се с Ник Кенди няколко пъти през последните седмици и съм напълно зад неговите визии и ангажимент да направи Челси най-обичаният и подкрепян клуб в света, както и да поддържа текущите успехи на терена", добави Виали.