Американският бизнесмен Стивън Палиука обяви, че е готов да се откаже от интереса си към италианския футболен клуб Аталанта и да поеме контрол над английския Челси, съобщава агенция Ройтерс.

Палиука, който е и съсобственик на американския баскетболен Бостън Селтикс, постигна съгласие да се сдобие с 55 процента от акциите на Аталанта през февруари. Това се случи след преговори с италианската фамилия Перкаси, която притежава дял в размер на 86 процента.

"По-късно през седмицата ще изпратя официална оферта (за Челси). Очаквам тя да покрие всички изисквания и условия на Висшата лига, британското правителство и УЕФА. Залагам репутацията си за това, че Челси ще бъда управляван правилно от първия ден", казва Палиука в официално изявление.

Палиука ще оттегли офертата си за контролния пакет акции на Аталанта, тъй като според правилата на УЕФА клубове, които са съперници в даден турнир, не могат да бъдат под контрола на едно лице или компания. В случая става въпрос за Шампионската лига.

Палиука е един от многобройните кандидати за собственици на Челси, след като клубът бе обявен за продан от Роман Абрамович. В последствие той бе санкциониран от британското правителство, което на практика пое контрол над отбора.