Шефилд Уензди се класира за финалния плейоф в Чемпиъншип и ще играе на „Уембли“ в опит да си заслужи промоция във Висшата лига на Англия. „Кукумявките“ удържаха равенство 1:1 в полуфиналния реванш срещу Брайтън навън и така след 2:0 в първата среща си осигуриха сблъсък срещу победителя от двойката Хъл Сити – Дарби Каунти (3:0 за „тигрите“ след първия мач).

Шефилд изкара доста тежки минути на „Америкън Експрес Къмюнити Стейдиъм“, където имаха и доста късмет да допуснат само едно попадение във вратата си. Положенията за Брайтън започнаха да се редят още от 3-ата минута, когато изпълнение на ъглов удар породи огромно разбъркване пред Киърън Уестууд, а последвалите два изстреля бяха спрени пред голлинията.

Натискът на домакините продължи и в 10-ата минута Антони Нокер удари левия стълб с хубаво фалцово изпълнение на пряк свободен удар. Отново французинът застраши вратата от фаул в 14-ата минута, като този път Уестууд спаси, а „чайките“ успяха да поведат в 19-ата. Тогава Нокер центрира от пряк свободен удар вляво от вратата, а на първа греда Бруно Салтор отклони с глава. Така топката стигна до Люис Дънк на метър пред голлинията и той откри.

Шефилд имаше доста късмет да се върне в играта без дори точен удар. Рос Уолъс получи отдясно и пробва да центрира към Гари Хуупър. Топката се оказа висока за нападателя, ала без никой да я закачи изненада и Дейвид Стокдейл, като спря в мрежата му – 1:1.

Статичните положения в полза на Брайтън носеха много заплаха за вратаря Уестууд и на два пъти играчите на Крис Хютън бяха близо да се възползват. В края на първата част пък Гари Хуупър принуди Стокдейл да прави зашеметяващо спасяване с една ръка.

След паузата възможностите за гол значително намаляха, като Шефилд се прибра в почти глуха защита. „Кукумявките“ показаха много себераздаване и дисциплина, за да спират все по-изнервените си противници. В заключителните минути дори централният защитник Люис Дънк се пренесе изцяло в наказателното поле на противника, ала въпреки почти 6-минутното продължение тимът на Карлос Карвахал стигна до финала на „Уембли“.